Godina milosrđa

Nakon Loreta postav ‘Hljeb dobročinstva’ Safeta Zeca seli se u Rim

23.11.2016.
u 07:00

Izložba “Hljeb dobročinstva” najpoznatijeg bh. živućeg slikara Safeta Zeca, nakon Loreta, gdje je u katedrali “Santuario della Santa Casa“ (Sveta kuća), koja je najveće svetište kršćana uz crkvu Svetog Petra, bila otvorena pet mjeseci, 23. studenoga seli se u Rim. Do kraja siječnja iduće godine krasit će zidove muzejskog prostora katedrale San Salvatore in Lauro koja je udaljena tek stotinjak metara od središnje rimske isusovačke crkve, kapele “Della Passione”, gdje je od rujna 2014. godine svoje mjesto zauzela Safetova figurativna kompozicija “Skidanje Isusa s križa”.

“Hljeb dobročinstva” donosi stotinu slika, crteža i bakropisa traumatične Bosne i Hercegovine uzrokovane ratom, zbog čega na platnima dominira bjelina, bijele košulje, mantili i posteljina, prošarani kapima i mrljama krvi, bijela platna oko silueta u bolnom zagrljaju ili preko nepokretnih tijela, ruke…

Izložbe u Loretu i Rimu organizirane su u okviru jubileja Godine milosrđa, kada je biblijsko značenje posvećeno onima koji pate, koji stradaju.

- Izložba će vjerojatno biti prekomponirana i reducirana, jer nešto je manji prostor nego u Loretu. Bit će vjerojatno izostavljen grafički opus, a prikazana slikarska cjelina. Ovo je prvi put da se u Rimu pojavljujem sa svojim djelima. Radujem se i nadam se da će vrlo brzo doći i do moje drukčije izložbe, da predstavim i svoj opus koji je sada u francuskom Lilleu, gdje su izložbu produljili zbog velike zainteresiranosti publike - izjavio je Zec za faktor.ba.

Safet Zec je umjetnik koji je ostavio neizbrisiv trag u bh. i europskoj suvremenoj umjetnosti te izgradio ulogu svojevrsnog veleposlanika svoje rodne zemlje Bosne i Hercegovine u kulturnom svijetu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije