Novi županijski, regionalni, općinski odbori

Nakon izbora čelništva, slijede unutarstranački izbori u HDZ-u

Dragan Čović
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.04.2015.
u 09:11

Kasno u subotu okončan je 12. sabor HDZ-a BiH na kojemu je za predsjednika ponovno jednoglasno aklamacijom izabran Dragan Čović te je glasovanjem potvrđeno imenovanje novog saziva Predsjedništva, te članovi Nadzornog i Središnjeg odbora ove stranke. Nakon provedenog kandidacijskog postupka za izbor članova Središnjeg odbora HDZ BiH i Nadzornog odbora HDZ BiH, u novi Nadzorni odbor izabrani su Vlado Čuljak - predsjednik, dok su članovi ovoga stranačkog tijela Darinko Mihaljević, Marijan Šimić, Josip Vidović i Mirjana Plavčić. Nešto složeniji postupak bio je kod izbora članova Središnjeg odbora stranke.

Nova imena

U ovo tijelo ušli su Marko Đerek, Tihana Krželj, Josipa Kusić, Stijepo Vukančić, Stipo Barun, Slavko Matić, Šimo Vranjić, Jadranka Pavlić, Ivica Kovačević, Ankica Gudeljević, Ilija Marić, Marko Lukenda, Petar Gagulić, Vlatko Pešikan, Željko Filipović, Marijana Pešikan, Josip Martić, Damir Iličić, Marina Pendeš, Nikica Tomić, Katarina Bošnjak, Mario Magerl, Dragan Vrankić, Stjepan Krasić, Slađan Bevanda, Stjepan Bošković, Davor Pehar, Miroslav Ćorić, Miro Kraljević i Helena Lončar. Kao članovi Središnjeg odbora po dužnosti koju su dobili ulaze i predsjednik, zamjenik predsjednika, dopredsjednici i članovi Predsjedništva stranke, kao i predsjednici županijskih, regionalnih, gradskih i općinskih odbora ove stranke, te predsjednik Odbora HDZ-a BiH u Distriktu Brčko, kao i predsjednici županijskih, regionalnih, gradskih i općinskih odbora Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH te predsjednici odbora Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH u Distriktu Brčko, kao i tri predstavnika organizacija HDZ-a BiH iz inozemstva. Novoimenovani predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović po položaju je ujedno i predsjednik Središnjeg odbora stranke, a identične dužnosti u ovome stranačkome tijelu imaju i zamjenica predsjednika Borjana Krišto te potpredsjednici stranke.

Odnos snaga na saboru

Tako su dopredsjednici i Središnjeg odbora Marinko Čavara, Davor Čordaš, Anto Domić, Zdenko Ćosić i Vjekoslav Bevanda. Istodobno u Središnji odbor, kao najveće stranačko tijelo između održavanja dva sabora, su po automatizmu ušli i članovi Predsjedništva HDZ BiH Ivan Vukadin, Anton Rill, Mato Zovko, Lidija Bradara, Mijo Krešić, Ivo Vincetić, Delfa Dejanović, Ljubo Grizelj, Mladen Bošković i Marija Rapo. U izmjenama Statuta prihvaćenim na saboru stranke ukinuto je nacionalno vijeće HDZ-a koje je činilo čelništvo ove stranke i predstavnici u izvršnoj vlasti. Također je prihvaćena i programska deklaracija koja se temelji na zahtjevu za preuređenjem BiH, uspostavom jednakopravnosti Hrvata, gospodarskim oporavkom i euroatlantskim integracijama. Nakon okončanja sabora, slijede unutarstranački izbori u županijskim, regionalnim, općinskim i gradskim organizacijama. Sabor je pokazao i odnose snaga unutar stranke, što će se vjerojatno odraziti na izborima nižih razina.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
09:03 28.04.2015.

Komunista toliko dobar da je imao i povjerenje i tzv. JNA koja mu je povjerila mjesto direktora u vojnom poduzeću i jugoslaven po uvjerenju koji je svoje jugoslavenstvo potvrđivao ćiriličnim potpisom. Danas je ovaj tip "najveća" hrvatina, a sutra, tko zna, snaći će se "akademik" i u islamskoj državi. Da, tako će biti sve dok među Hrvatima vlada duh jednoumlja i poltronstva.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije