Najavljena inicijativa

Nakon Bijeljine i Banja Luka će zabraniti rad trgovina nedjeljom

trgovina
10.11.2021.
u 06:37

Odluka iz Bijeljine imat će učinak na trgovačke tvrtke i poslovna zajednica je neće prihvatiti, kažu iz Udruženja trgovine pri Privrednoj komori RS

Odluka o zabrani rada nedjeljom donesena je u Skupštini grada Bijeljina, a iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS ističu da će u sljedećem razdoblju uputiti inicijativu Ministarstvu trgovine i turizma kako bi se zakonski regulirala zabrana rada nedjeljom.

Goran Savanović, predsjednik tog sindikata, pozdravio je odluku Bijeljine i istaknuo da bi to trebao biti primjer ostalim lokalnim zajednicama u RS.

Veliki gradovi su drukčiji

“Jedan dio poslodavaca bez problema bi pristao da se ne radi nedjeljom, ali pod uvjetom da ne rade niti njihovi konkurenti”, kaže Savanović za Nezavisne novine.

Dragana Šobot, tajnica Udruženja trgovine pri Privrednoj komori RS, ističe da treba poštivati sva prava radnika kada je riječ o slobodnim danima, u skladu sa

Zakonom o radu, ali i da bi zabrana rada nedjeljom, ako se proširi na cijelu RS, izazvala posljedice za trgovačke tvrtke.

“To će imati lančanu reakciju, posebno sada u vrijeme pandemije, tako da mislimo kako će ta odluka imati učinak na trgovce, i kada je riječ o poslovnoj zajednici ona neće biti prihvaćena”, kaže Šobot.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza općina i gradova RS, rekao je da su krajem 2019. i početkom 2020. godine radili na tom pitanju, ali da ih je pandemija zaustavila.

“Sigurno ćemo u budućem razdoblju imati neke inicijative, ali mislim da između dva ekstrema, potpunog rada i potpune zabrane, treba pronaći rješenje koje će biti ograničenje rada ili eventualno dvokratni rad”, objašnjava Ćosić. On ističe da će praksa pokazati koliko je zabrana rada dobra u slučaju velikih gradova.

“Ako stanovništvo bude nezadovoljno zbog zabrane rada i ako će imati problema s nabavama, onda ste vi kao lokalna zajednica pokazali neučinkovitost. Veći gradovi imaju drukčije životne potrebe stanovnika zbog čeim mora biti omogućena trgovina čak i nedjeljom”, rekao je Ćosić.

Kada je riječ o ekonomskim posljedicama, iz Sindikata kažu da nikakve posljedice ne bi nastupile ako bi nedjelja bila neradna. S druge strane, Saša Stevanović, ekonomski analitičar, ističe da ekonomija ne voli nagle šokove, a da je odluka iz Bijeljine upravo to, te dodaje da je pozitivno što se s tim krenulo, ali recept za ostvarenje te želje je upitan.

Povećati slobodno vrijeme

“Nejasno je tko treba platiti tu socijalnu inovaciju, ukidanje rada nedjeljom, a čini mi se da je plaćaju samo poduzetnici. U kratkom roku imat ćemo pad ekonomske aktivnosti ako se radi jedan dan manje. Odluka da se ne radi nedjeljom hrabra je i treba je shvatiti kao želju za socijalnom inovacijom, ali je ispravniji put smanjenje radnih sati sa 40 na 32, rad na povećanju slobodnog vremena i to nije moguće obaviti ad hoc, već to treba postaviti kao cilj za sljedeće četiri do pet godina”, kaže Stevanović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, najavio je da je pripremljen prijedlog o neradnoj nedjelji na području najvećeg grada Republike Srpske. “Taj priga jedlog trebao bi biti na sljedećoj sjednici Skupštine grada Banja Luka i nadam se da će to uskoro biti odobreno, kako bi išli u tom pravcu da nedjelja bude neradna”, rekao je Stanivuković.

Neke općine u Federaciji BiH već razmatraju zabranu rada nedjeljom, a prva koja je već donijela takvu odluku je Sanski Most, gdje je nedjelja od rujna neradni dan. Međutim, Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio je da gradska tijela ne mogu donositi odluku o radnom vremenu trgovina na području svoje općine ili grada kojom bi zabranili rad trgovina nedjeljom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije