Hrvati i Bošnjaci Šiljkovače, pograničnoga naselja pokraj Velike Kladuše

Nakon 30 godina san o asfaltiranoj cesti mogao bi im se uskoro ostvariti

storyeditor/2023-09-05/CESTASILJKOVACA01_SAT_BIH_040923.JPG
07.09.2023.
u 07:53

Prije deset godina započela je izgradnja prve dionice ceste Nepeke - Područna škola Šiljkovača - Križ duge dva kilometra (2004 metra) i dionice ceste prema Šmrekovcu, a onda se stalo

Velikokladuško prigradsko naselje Šiljkovača, smješteno uz državnu granicu s Republikom Hrvatskom, već desetljećima nema asfaltiranu cestu, a njegovo multietnično stanovništvo, Hrvati i Bošnjaci, godinama se guši u prašini, posebice tijekom ljetnih mjeseci, dok za hladnijeg vremena, jeseni i zime, kada padaju obilne kiše, gazi blatnjavu cestu, piše Večernji list BiH.

Kao i svi građani, nedvojbeno je da su i Šiljkovčani zaslužili život dostojan čovjeka, hodati i voziti se po suvremenoj asfaltnoj cesti. Mukotrpna borba za nju traje već dulje od trideset godina.

Prekinuta izgradnja

Prije deset godina započela je izgradnja prve dionice ceste Nepeke - Područna škola Šiljkovača - Križ duge dva kilometra (2004 metra) i dionice ceste prema Šmrekovcu, a onda se stalo. Izgradnja nije nastavljena ni danas. Ovom cestovnom pravcu širokom četiri metra i s oko 600 metara rubnika gravitira 35 kućanstava i sva su pristala sudjelovati u akciji koliko budu mogla, a otprilike je podjednak broj hrvatskih kućanstava koja su ovdje domicilna i bošnjačkih, koja su se tu nastanila u posljednje vrijeme. Mnogo ih živi vani, u dijaspori, i od njih se mnogo, s razlogom, očekuje u ovoj akciji. Predračun za ovu etapu ceste kreće se oko 300.000 KM, a ogromna je prednost što cesta ima projektnu dokumentaciju do Područne škole (oko 1300 metara). Na ovoj sadašnjoj prašnjavoj cesti ranije je urađeno pet propusta. Inače, prigradska naselja Šiljkovača, Šmrekovac i Nepeke pripadaju mjesnoj zajednici Grad. Nema sumnje da ovom projektu itekako mogu pomoći Hrvati USŽ-a (u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti), ali i susjedne Republike Hrvatske, što voditelji akcije i očekuju.

Članovi Građevinskoga odbora procjenjuju kako dvadesetak učenika iz Šiljkovače svakodnevno odlazi u škole u Veliku Kladušu i susjedni Cetingrad u Republici Hrvatskoj. Ovom prašnjavom cestom svakodnevno se kreće šest teških invalida, većina u invalidskim kolicima, a jedan od njih je Ramiz Pandžić, član Građevinskoga odbora. Za njihove potrebe Hitna služba Doma zdravlja nerado dolazi, a zimi je to najčešće i nemoguća misija. Nabrojena naselja su smještena u graničnom pojasu s Republikom Hrvatskom, a Hrvati ovdje nemaju čak ni svoje groblje, da ne spominjemo crkvu i druge sadržaje. Javnosti je odranije poznato kako se ovdašnji umrli pokapaju u susjednom Cetingradu, da djeca odlaze u tamošnju osnovnu školu, a u srednju u Slunj te da i danas državnu granicu prelaze (i)legalno na posebno određenom mjestu. Naravno, za njih je problem što škole u Velikoj Kladuši nemaju nastavne programe prilagođene tim učenicima.

Solidarnost s mještanima

Za asfaltiranje lokalne ceste Dragan (Markov) Cindrić, mještanin i član Građevinskoga odbora, uplatio je 500 KM, a kad je shvatio ozbiljnost projekta i priliku koju treba iskoristiti, uplatio je na žiro-račun još 2500 eura. I drugi članovi Građevinskoga odbora među prvima su uplatili svoj početni udio. Ovoj akciji mogu se i trebaju odazvati svi ljudi dobre volje te tako pokazati solidarnost s mještanima koji godinama žive pored prašnjave makadamske ceste, a na području općine Velika Kladuša nema ni bližeg centru, a ni važnijeg cestovnog pravca od ovoga. Ova akcija prilika je da se nakon deset godina od tada građanima spomenutih naselja ostvari životni san.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije