Usvajanjem regulacijskog plana konačno stvoreni uvjeti za radove investitora

Nakon 30 godina obnova Razvitka u Mostaru najviše obradovala 60 bivših stanara

storyeditor/2023-11-20/razvitak1.png
22.11.2023.
u 08:24

Zgrada mostarskog Razvitka u samom središtu grada jedan je od simbola prijeratnog Mostara. Uz robnu kuću bio je smješten i stambeni dio gdje je živjelo 60 obitelji. Danas je u ruševnom stanju i desetljećima čeka obnovu

Šezdeset bivših stanara nekadašnje poznate stambeno-poslovne zgrade Razvitak u Mostaru gotovo 30 godina čeka obnovu svojih domova, piše Večernji list BiH.

U ruševnom stanju

Iz Gradske uprave Mostar kažu kako su nedavnim usvajanjem regulacijskog plana na Gradskom vijeću konačno stvoreni uvjeti da investitori krenu u realiziranje obnove Razvitka. Zgrada mostarskog Razvitka u samom središtu grada jedan je od simbola prijeratnog Mostara. Uz robnu kuću bio je smješten i stambeni dio gdje je živjelo 60 obitelji. Danas je u ruševnom stanju i desetljećima čeka obnovu, izvještava BHRT.

Bivši stanari Razvitka imaju stanarsko pravo i obvezu države da im vrati imovinu, ali to se punih 30 godina nije dogodilo. No, sada konačno imaju nadu jer su iz Gradske uprave dobili obećanje da su stvoreni uvjeti da se krene s realizacijom obnove Razvitka.

- Drago mi je, ako ništa drugo, što je učinjen prvi korak. Sada slijedi još i čekanja, i borbe i rada dok se sklopi novi ugovor o dobivanju novog stana - rekla je za BHRT Enisa Bašić, predsjednica Udruge stanara Razvitka.

- To je velika radost za nas što nakon 30 godina dobivamo neke pozitivne izglede za vraćanje u svoje domove jer svi se mi želimo vratiti tamo odakle smo otišli zbog ratnih zbivanja. Imali smo sastanak s gradonačelnikom, dobili smo sva pozitivna obećanja da će se to riješiti - izjavila je bivša stanarka Razvitka Suzana Šestić.

Gradsko vijeće Mostara je prije nekoliko dana usvojilo regulacijski plan, čime je investitor dobio "zeleno svjetlo" za krenuti u realizaciju obnove projekta zgrade Razvitka, kažu iz Gradske uprave.

Impozantna arhitektura

- To je nešto što 30-ak godina nitko živ ne uspijeva raspetljati, a možda se čak i ne usudi. Mi smo hrabro krenuli u taj projekt i danas ste svjedoci da je donesen regulacijski plan, koji je bio prvi preduvjet da se uopće nešto može raditi. S investitorom koji je vlasnik te lokacije, koji ju je kupio, smo razgovarali i, naravno, naš uvjet za bilo kakav postupak bit će da riješi tih 60-ak stanova - kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Slijedi izrada projekta pa nakon toga početak radova na objektu čiji tragovi impozantne arhitekture još plijene pozornost prolaznika. Hoće li novi investitor sačuvati dio nekadašnje arhitekture, nije poznato. Ne zna se ni koliko će trajati obnova. Procjenjuje se najmanje četiri godine. Stanari kažu kako im je najvažnije da su se stvari pomaknule s "mrtve točke", što im konačno daje nadu u povratak u svoje domove.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije