Godišnjica smrti Gojka Šuška

Nakon 17 godina ostao je upamćen kao ministar pobjednik

Predsjednik Tuđman i ministar Šušak mimohod 1995. godine
Foto: VL FOTO
03.05.2015.
u 11:19

Izvršavao je sve zadaće, pa čak i one teške kada je morao uvjeriti vodstvo Herceg Bosne da je ugase i stvore Federaciju BiH

        Iz onog bremenitog vremena s pijetetom se sjećam našeg ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Bio je čovjek vjere, dosljedan i požrtvovan za svoje ideale. Naša pobjeda u Domovinskom ratu čvrst je temelj na kojemu gradimo modernu, demokratsku Hrvatsku koju je sanjao, rekao je na pogrebu hrvatskog ministra obrane heroj rata general Ante Gotovina oslovljavajući ga s ‘ministre pobjedniče’. Na današnji dan prije 17 godina preminuo je ministar Šušak u 53. godini života ne uspijevajući pobijediti tešku bolest. Postao je sinonim za uspješne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Nije bio osobito rječit, a njegovi vojnici će ga osobito pamtiti po kratkome ‘raportu’ podnesenom predsjedniku Franji Tuđmanu nakon oslobađanja Knina “Zapovijed izvršena”. Iako je bio bez ikakvog formalnog vojnog znanja, a nije čak ni služio JNA jer je pobjegao iz Jugoslavije, prometnuo se u najuspješnijeg ministra obrane zahvaljujući čemu su Sjedinjene Američke Države, a napose ministar obrane William Perry, Hrvatsku smatrali ključnim saveznikom za područje bivše Jugoslavije za okončanje ratova. Oko njegova upravljanja Ministarstvom obrane, sudjelovanja u politici, bio je hvaljen, ali i osporavan. Svojedobno su ga doživljavali najmoćnijim čovjekom u Hrvatskoj. Rođeni Širokobriježanin do kraja je bio odan rodnoj grudi, ali je u djelo provodio i teške zadaće predsjednika Tuđmana kao što je bilo uvjeriti tadašnje vodstvo da ugasi Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i uspostavi Federaciju BiH, a poslije i prihvati Daytonski sporazum. Svoj posljednji javni govor održao je upravo na 4. općem saboru HDZ-a u veljači 1998. Tada je govorio o potrebi poštovanja prava zaštite hrvatske manjine u drugim državama ističući posebice Bosnu i Hercegovinu i tvrdeći: “Bez toga nema mira, stabilnosti i međusobnog povjerenja.”     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?