rok za žalu do ponoći

Najviše odbijenih bh. glasača iz Hrvatske i Srbije

15.08.2018.
u 09:00

Više od polovice odbijenica odnosi se na one iz Srbije i Hrvatske- čak 5.073

Ukupno 9.136 prijava birača koji su se registrirali za glasovanje izvan BiH na listopadskim izborima- odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva odbijeno je.

Više od polovice odbijenica odnosi se na one iz Srbije i Hrvatske- čak 5.073. Iz državnog izbornog povjerenstva poručuju, pravo na žalbu imaju svi, i to do danas u ponoć, no upozoravaju, zbog velikog broja sumnjivih prijava obavjestit će nadležna tužteljstva.

''Mogu reći da smo primili negdje oko pedeset prijava birača izvan BiH gdje postoji sumnja da je došlo do krivotvorenja u pogledu gdje je došlo do promjene roka važnje identifikacijskog dokumenta. Među odbijenim tisućama ima 1300 prijava koje smo odbili što je na jednu adresu u inozemstvu priajvljeno od osam osoba a osobni podaci iz prijave ne ukazuju na to da je riječ o obiteljji'', kazala je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a BIH, javlja N1.

Ovo je otprilike uobičajni broj odbijenih. Uglavnom je to najveći broj prijava odakle smo ih i primili, iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske, Danske.

Iz Veleposlanstva BiH u Norveškoj poručuju da SIP nije do kraja uradio svoj posao. Veleposlanik Nedim Makarević i njegov tim su na terenu prikupljali podatke i slali prijave u ime državljana BiH. Procjenjuje da se radi o 1300 osoba.

Prema SIP-ovom popisu, iz Norveške je odbijeno 79 prijava. Nema odbijenih iz Rusije i Kine, iz Turske ih je samo pet. 

''Negdje oko 3,5 tisuće je odbijeno zato što nedostaje validan dokaz o identitetu, dostavljan je dokument kome je istekao rok važenja. Zatim nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH, takvih je 2367'', naglašava Pirić.

Iz SIP-a upozoravaju birače da se na popisima nalazi više prijava za jednu osobu, ali s različitim adresama, te apeliraju da provjere svoje adrese i jave SIP-u točnu, jer postoji mogućnost malverzacija. Odukom SIP-a je utvrđeno da pravo glasa van BiH za sada imaj u 77.584 birača. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?