Kemikalije mogu prouzročiti zdravstvene probleme

Najviše kemikalija u jagodama, krastavcima, paprikama...

voće
Shutterstock
06.04.2024.
u 10:28

Ako gledamo države podrijetla voća i povrća proizvedenog u EU u kojem je pronađeno najviše PFAS kemikalija, to su Belgija, Nizozemska, Austrija...

Od početka godine spriječen je uvoz pola tone jagoda iz Albanije zbog utvrđenog povećanog sadržaja pesticida. Kako su javili iz Inspektorata RS-a, laboratorijskom analizom utvrđena je prisutnost pesticida iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i na njoj.

Pošiljka je po naređenju inspektora uništena pod nadzorom. U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz za više od pet pošiljki jagoda podrijetlom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida. Na listi zabranjenih proizvoda u BiH našlo se i 4000 kilograma sjemena soje koje također nije ispunjavalo uvjete.

- Utvrđeno je da je klijavosti ispod minimalno propisane za kvalitetu sjemena te je rješenjem republičkog fitosanitarnog inspektora uvozniku zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljatelju ili uništavanje - stoji u priopćenju fitosanitarne inspekcije Republike Srpske. Ranije je zabranjen uvoz krumpira iz Egipta, mandarina iz Hrvatske…

No, pitanje je koliko voća i povrća kontaminiranog na kraju ipak, unatoč svim provjerama, završi na našim trpezama. Pixsell je napravio infografiku koja prikazuje koliko “vječnih kemikalija” ima u voću i povrću koje jedemo. Inače, PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 kemikalija. To je skupina umjetnih kemikalija u širokoj upotrebi koje se tijekom vremena nakupljaju u ljudima i okolišu.

Poznate su kao “vječne kemikalije” jer su iznimno postojane u našem okolišu i tijelima. Mogu prouzročiti zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitnjače, pretilost, probleme s plodnošću i rak. PFAS tvari dolaze u voće i povrće preko pesticida kojima se tretiraju. U nordijskim zemljama smatra se da je između 750 i 1200 smrtnih slučajeva svake godine povezano s PFAS-om.

Njihova se količina u voću i povrću u Europskoj uniji u posljednjih 10 godina gotovo utrostručila. Najviše PFAS kemikalija, prema Pixsellovoj grafici, kada je riječ o voću, ima u jagodama, breskvama, marelicama, kruškama, trešnjama, stolnom grožđu, borovnicama, bananama, jabukama i dinjama. Kada je riječ o povrću koje ima najviše PFAS kemikalija, na vrhu ljestvice su krastavci, zatim paprike, patlidžani, peršin, zelena salata, celer, špinat, tikvice, grah i prokulice.

Ako gledamo države podrijetla voća i povrća proizvedenog u EU u kojem je pronađeno najviše PFAS kemikalija, to su Belgija, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Portugal, Grčka, Francuska, Češka, Poljska i Njemačka. Od država izvan EU-a najviše je kontaminirano voće i povrće iz Kostarike i Indije.

 

Foto: Pixsell

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?