STRANKE I KOALICIJE

Najviše kandidata 
za izbore imaju SDP, HNS, SDA, SBB...

izbori
ilustracija
16.07.2014.
u 09:00

Svoje kandidate imaju 73 politička subjekta, ali treba napomenuti da se neke stranke na različitim razinama pojavljuju u različitim koalicijama

Preliminarni podaci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pokazuju da su do isteka roka stranke i koalicije prijavile ukupno 7877 kandidata na kandidacijskim listama za sve razine vlasti.

Svoje kandidate imaju 73 politička subjekta, ali treba napomenuti da se neke stranke na različitim razinama pojavljuju u različitim koalicijama. Takav je slučaj, primjerice, s HSP-om BiH, SPP-om i nekim drugim strankama koje na određenim razinama na izbore izlaze u koaliciji, a na nekim drugim samostalno.

Kako se moglo i očekivati, najviše kandidata prijavile su najveće stranke koje pretendiraju na zastupnička mjesta u svim parlamentima na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini. Tako je SDP prijavio 595, a HNS, odnosno koalicija predvođena HDZ-om BiH 465 kandidata, uključujući i one za državno Predsjedništvo. SDA je prijavio 458 kandidata, dok je SBB Fahrudina Radončića predložio 411svojih kadrova na svim razinama. Od stranaka iz Republike Srpske prednjači SNSD-Milorad Dodik s 215 kandidata.

Ovjera listi

- Sukladno Izbornom zakonu BiH i uputstvu o redoslijedu i rokovima izbornih aktivnosti, Središnje izborno povjerenstvo BiH će do 8. kolovoza izvršiti provjeru i konačnu ovjeru kandidata i kandidacijskih listi koje budu ispunjavale zakonom propisane uvjete. Nakon toga, a najkasnije do 28. kolovoza kandidacijske liste će biti objavljene u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja, objašnjava glasnogovornica SIP-a, Maksida Pirić.

Svi kandidati su, između ostalog, morali potpisati izjavu o prihvaćanju kandidature za određenu poziciju, ali i potvrditi da nitko od njih nije sudac redovitoga ili Ustavnoga suda, tužitelj, zamjenik tužitelja, pravobranitelj, zamjenik pravobranitelja, ombudsman ili zamjenik ombudsmana, član suda (doma)vijeća za ljudska prava, notar, policijski službenik, državni službenik, pripadnik OS BiH, pripadnik OSA-e BiH, diplomatski ili konzularni predstavnik BiH u inozemstvu koji ima diplomatski status. Navedene osobe mogu se kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj, ili postupe sukladno zakonima koji propisuju njihov status.

Kampanja

Što se tiče ostalih aktivnosti na pripremi izbora, već 30. ili 31. srpnja uslijedit će ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima. Neke stranke ovome pridaju veliki značaj, dok druge sam redoslijed na glasačkim listićima smatraju perifernim pitanjem.

Ipak, ono što je svima važno je predizborna kampanja, a ona službeno počinje mjesec dana pred izbore, odnosno 12. rujna. Od tog datuma bit će dopušteno plaćeno političko oglašavanje, a ujedno će to biti i razdoblje najintenzivnijih predizbornih skupova i drugih stranačkih aktivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije