Analiza

Najviše glasača za glasovanje poštom prijavilo se 2018., a najmanje 2004.

izbori
Reuters
20.07.2022.
u 16:45

Sinoć, točno u ponoć, istekao je rok do kada su državljani Bosne i Hercegovine u inozemstvu mogli podnijeti prijavu za glasovanje izvan domovine na predstojećim općim izborima, a podaci o broju onih koji su otvorili elektronički nalog, odnosno broju prijava za koje se već utvrdilo da ispunjavaju propisane uvjete, upućuju na zaključak kako ove godine neće doći do drastičnog odstupanja u broju glasača koji će glasove slati poštom, piše Večernji list BiH. 

Elektronički nalog

Naime, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine prijave birača za glasovanje izvan BiH primalo je neprekidno od početka primjene aplikacije, a posljednje informacije koje je SIP službeno objavio su da su nalog elektronički otvorile 77.773 osobe. Obrađeno je 52.429 prijava, od kojih 46.394 ispunjavaju propisane uvjete, dok za sada ne ispunjava uvjete 6035 prijava, a na obradu čekaju 13.972 prijave. Osobama u čijim prijavama bude nedostataka Središnje izborno povjerenstvo BiH slat će obavijesti da u ostavljenom roku otklone nedostatke.

Procjene koje se mogu napraviti na osnovi otvorenih naloga, kao i broja prijava koje ispunjavaju uvjete, pokazuju kako nas, u kontekstu broja birača koji će glasovati poštom, ne očekuje neka drastična promjena u odnosu na prošlogodišnji izborni ciklus. Večernji list istražio je kako se kretao broj prijavljenih birača za glasovanje poštom, odnosno broj onih koji su na dan izbora iskoristili tako svoje biračko pravo. Uvidom u izborne cikluse, kako općih tako i lokalnih izbora, u razdoblju od 2002. do 2018. godine vidljivo je kako u pravilu postoji razlika u broju prijavljenih u odnosu na broj onih koji su zaista i glasovali, a nekada se radilo o brojkama koje su premašivale deset tisuća.

U spomenutom razdoblju najveći broj prijavljenih birača za glasovanje poštom bio je na općim izborima 2018. godine (76.682), no svoje biračko pravo iskoristila su tek 50.252 birača. S druge pak strane, najmanji broj birača prijavljenih za glasovanje poštom zabilježen je na lokalnim izborima 2004. godine. Tada su se registrirala 27.462 birača, a glasovala su 18.864.

Značajniji broj prijavljenih birača registriran je za lokalne izbore 2016. godine (65.111), dok se na općim izborima iz 2002. godine 58.987 državljana Bosne i Hercegovine registriralo za glasovanje poštom, a njih 40.566 u konačnici je i iskoristilo svoje biračko pravo.

Ostali birački ciklusi za koje postoje službeni podaci pokazuju ne toliko velika međusobna odstupanja. Primjerice, za opće izbore 2006. godine broj birača registriranih za glasovanje poštom bio je 32.441, dok je glasovalo 23.307 birača, a dvije godine kasnije na lokalnim izborima za glasovanje poštom prijavilo se 33.678 birača, dok su glasovala 20.224.

Opći izbori 2010. godine također nisu donijeli neku veliku razliku. Broj birača registriranih za glasovanje poštom i u DKP-ovima bio je 36.673, dok je glasovalo 23.338 njih, a na lokalnim izborima 2012. godine broj prijavljenih iznosio je 37.359, dok su glasovala 24.562. Nešto veći broj prijavljenih zabilježen je na općim izborima 2014. (42.128), dok je glasovao 28.001 državljanin BiH.

Elektronički pristup

Na ovogodišnjim izborima dostupna je platforma e-Izbori, a koja podrazumijeva online portal na kojem se pristupa servisu za korištenje elektroničkih usluga. Prije podnošenja elektroničke prijave za glasovanje bilo je nužno registrirati se na portalu e-Izbori, a podnošenje prijave svodilo se na dvije kategorije birača - prijavu za glasovanje birača državljana BiH koji privremeno borave u inozemstvu i izbjeglih osoba koje su upisane u središnji birački popis te prijavu za glasovanje izbjeglih osoba koje nisu upisane u Središnji birački popis. Nakon što su uspješno unijeli podatke, birači bi dobili mail za potvrdu registracije s pristupnom šifrom. Nakon tog koraka omogućila bi se prijava u elektronički sustav, a koja ima funkciju omogućavanja pristupa obrascu za elektroničko podnošenje prijave za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine. Potencijalni birači pritom su morali skenirati i snimiti na svojem računalu osobnu iskaznicu BiH (s obiju strana) ili vozačku dozvolu BiH (s obiju strana) ili putovnicu BiH (u dijelu s podacima i fotografijom), kao i dokaz o točnoj adresi stanovanja izvan Bosne i Hercegovine. Oni birači koji se uspješno registriraju nakon toga će dobiti glasački listić na svoje ime.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije