Lab on Wheels

Najveći mobilni laboratorij tehnologije i robotike stigao u Mostar

02.06.2023.
u 12:10

Mobilni laboratorij tehnologije i robotike, koji je najveći te vrste na svijetu, stigao je danas u Mostar, upakiran u posebno dizajniranu prikolicu.

Riječ je o mobilnom laboratoriju "Lab on Wheels" iz Češke koji će se predstaviti u okviru sajma znanosti, tehnologije i robotike "Maker Faire Sarajevo", a čiji je cilj pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta znanosti.

Po riječima osnivača FabLab BiH Edina Škaljića, u kamionu je pravi veliki laboratorij, a 3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio tog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija.

- Kamion je ideja Češkog instituta za tehnologiju. Kreće se po čitavoj Europi, a ove godine je evo prvi put kod nas. Ovo je najveći laboratorij ovog tipa na svijetu koji kad dođe kompletno se rasklopi, transformira i djeca ovdje mogu imati i tehnološke radionice i 'workshop' i mogu nešto naučiti - kazao je Škaljić.

Inače, mobilni laboratorij učenicima osnovnih i srednjih škola nudi praktičnu edukaciju iz oblasti digitalnih proizvodnih tehnologija i pruža im ne samo priliku da nauče najnovije informacije o modernoj proizvodnji i izradi prototipa, već i da isprobaju sve strojeve i naprave nešto na njima.

Događaj je podržalo i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a pomoćnik za znanost u tom ministarstvu Jasmin Branković kazao je kako će laboratorij biti danas u Mostaru, a nakon toga u Sarajevu te da im je bila namjera da sve ovo pokušaju organizirati u više gradova u FBiH, ali da zbog vlasnika laboratorija to nije bilo moguće.

- Jako je bitno da će naša djeca moći vidjeti najnovija tehnološka dostignuća, da će moći na takav način zainteresirati se za istraživački rad i za znanost generalno i mi ćemo ovakve događaje raditi i ubuduće. Vjerujem da je ovo pravi trenutak za to - ocijenio je Branković.

Iz mobilnog laboratorija “FabLab Brno” istaknuli su kako na ovaj način žele podijeliti svoje znanje u vezi s procedurom proizvodnje s globalnom zajednicom te učiniti laboratorij dostupan široj javnosti.

Nakon Mostara, mobilni laboratorij putuje na “Maker Faire Sarajevo”, koji se 3. i 4. lipnja održava u glavnom gradu BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?