Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević

Najveći je problem što Parlament BiH ne provodi odluke, pa i 
o Izbornom zakonu

24.10.2018.
u 07:00

Iako postoje očekivanja da će Ustavni sud BiH “skratiti muke” i olakšati provedbu izbornih rezultata, odnosno posrednih izbora nakon što su izbrisane odredbe Izbornog zakona o načinu biranja izaslanika za Dom naroda, posve je neizvjesno kada će na dnevni red ove sudske institucije doći nova apelacija Borjane Krišto kojom se osporava i Ustav FBiH o izboru izaslanika. Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, unatoč jednome presedanu oko dodatnog tumačenja odluke Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o kaznenom postupku BiH, govori da je Izborni zakon BiH prekrupan zalogaj.

Zašto Ustavni sud BiH, kao u slučaju Zakona o kaznenom postupku, ne da dodatno objašnjenje oko ukidanja odredbi Izbornog zakona BiH i tako olakša ovu političku i pravnu zavrzlamu?

Vidim da se u javnosti to predstavlja kao jedno od mogućih rješenja. Ali, hajdemo početi od izvora problema. Izvor “problema” je neprovođenje odluke Ustavnog suda i političari u ovoj zemlji, pa ne samo političari, nego ukupna javnost, parlamentarci, svi koji sudjeluju u tome i oni drugi koji sudjeluju, a imaju dobru namjeru prema našem ustavnom poretku, imali su vremena o tome odlučiti, napraviti i pripremiti moguća rješenja. Pa čak i da ih konačno ne usvoje. Svi su potrošili vrijeme na nekim uskim sastancima za koje nitko od nas nije siguran što su dogovarali ili o čemu su razgovarali. Ja bih postavio pitanje. A gdje su im parlamentarna povjerenstva, gdje su im stručne skupine i gdje su ljudi koji bi davali svoje mišljenje o tome? Drugo, izbori još nisu gotovi. Do 7. studenog Središnje izborno povjerenstvo treba dati konačno izvješće o izborima. Nakon toga treba dati certifikate zastupnicima i tek onda trebamo ići u fazu kojem će se moći reći da su izbori službeno gotovi...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Želite prijaviti greške?