VELIKI PROBLEM

Najveći dužnici su državne tvrtke od kojih su neke ugašene

dugovi
Thinkstock
17.12.2014.
u 09:30

Podaci poreznih uprava kažu da su dugovanja u BIH tri milijarde KM

Podaci entitetskih poreskih uprava otkrivaju da se na osnovu poreza i doprinosa u BiH duguje skoro tri milijarde KM. Od toga, 1,420.000.000 KM je dug u Republici Srpskoj. Od ovog iznosa čak 680,000.000 duguje 19.000 poduzeća za doprinose na lična primanja radnika. U FBiH dugovanja za poreze i doprinose iznose oko milijardu i po KM, od čega se 80 posto odnosi na dugovanja po osnovu doprinosa. Najveći dužnici, kao i u drugom entitetu, jesu državna poduzeća od kojih su mnoga ugašena, te je te dugove nemoguće naplatiti. Nije teško zaključiti da riječ o skoro tri milijarde KM dugova koji se po svemu sudeći neće nikada moći naplatiti. Takvo mišljenje dijeli većina ekonomskih analitičara, a razlozi za ovakve tvrdnje sadržani su u nekoliko činjenica.

Imovina pod hipotekom

Kao prvo, niti jedan od entitetskih poreskih uprava s trenutnim kapacitetom ljudi ne može se upustiti u rješavanje ovako složenog problema, a kao druga činjenica, obje poreske uprave ne raspolažu s potrebnim materijalnim sredstvima niti s tehničkom opremom. Stoga ne čude tvrdnje da uz takvu raspoložive resurse porezne uprave ne mogu svoju aktivnost u naplati podići ni za 0,5 posto. Kada je u pitanju Federacija BiH, dugovanja poreznih obveznika rezultat su, prije svega, promjene društveno-ekonomskog sistema, koji su uslijed tranzicije sistema ostali bez sredstava za rad, zbog čega nisu mogli ostvarivati dovoljan iznos prihoda i izmirivati svoje obaveze. Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, 41 posto duga odnosi se na porezne obveznike sa učešćem državnog kapitala u strukturi vlasništva. Naplatu tih dugovanja Porezna uprava FBiH preuzela je od 2002. godine. Ovi porezni obveznici su nelikvidni, a njihova imovina najčešće je opterećena hipotekom po osnovu bankarskih kredita koje su podizali.

Bez odgovornosti

Iako su godinama stizala upozorenja da se u ovim slučajevima krše zakoni i prava radnika, zbog neplaćanja zdravstvenog osiguranja, staža te u velikom broju i plaća, gotovo nitko do sada nije odgovarao, a i kako bi kada je u ovom slučaju država glavni dužnik koji krši zakon. S druge strane, kada se govori o ključnim razlozima nastanka ogromnih dugovanja, jedan od ključnih čimbenika je i politika jer u većini takvih poduzeća rade politički podobni kadrovi, kojima se godinama gledalo kroz prste zbog izbjegavanja plaćanja obveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije