Obilježena 70. godišnjica komunističkih i zločina totalitarnih režima

Najveće Groblje mira kod Hrvata

bile
24.08.2015.
u 08:16

Na Bilima kod Mostara ‘niče’ 50.000 križeva s imenima hrvatskih i drugih žrtava

“Bio sam skupa s bratom Andrijom, a on je ostao u Mariboru. Tu su nas podijelili. Izljubili smo se i to mi je bio najteži rastanak u životu. ‘Idi ti tamo gdje su mlađi. Ostat će netko živ, a nas će sigurno pobiti za 24 sata’”, rekao mi je brat Andrija. “I tako je i bilo”. Tako svjedočanstvo o Križnome putu i Bleiburgu, ali sa žarkom željom da ugleda križ s imenom brata Andrije na brdu Bilima kod Mostara gdje se gradi najveće spomen-obilježje u Groblju mira, počinje Šimun Marić, jedan od rijetkih koji su preživjeli Bleiburg i Križni put i koji je tada, na kraju II. svjetskog rata, prije 70 godina, imao svega sedamnaest godina. Vitalni 87-godišnjak Šimun Marić jučer je sa suzama u očima svjedočio obilježavanju godišnjice hrvatske tragedije. “Srce mi se paralo. Plakao sam”, kaže Šimun koji je svjestan da se posmrtni ostaci njegova brata, ali i tisuća drugih ubijenih žrtava komunističkih zločina, nalaze negdje ili u Hudoj jami, Jazovki ili raznim rovovima i masovnim grobnicama diljem Slovenije i Hrvatske. Spomen-kompleks Groblje mira na Bilima zamišljen je kao skupno mjesto svih žrtava iz II. svjetskog i Domovinskog rata gdje bi se trebalo podići više od 50.000 križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, uglavnom Hrvata. Jučer je na toj lokaciji služena sveta misa i održana komemoracija u spomen na obljetnicu tragedije s kraja rata kroz obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Svetu koncelebriranu misu i propovijed predvodio je don Željko Majić, generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije.

Novi totalitarizmi

“Potrebno je upozoriti na količinu zla fašizma i nacizma iz II. svjetskog rata, ali i komunizma koji je u pojedinim svojim oblicima nadmašio fašizam i nacizam zajedno. Ove godine, dok je svijet obilježavao 70 godina od završetka II. svjetskog rata, a mi 20. godišnjicu od završetka Domovinskog rata, nerijetko se u povijesnim satovima u osvrtima i komentarima o podizanju spomen-obilježja i polaganu vijenaca ne sjetimo svih kalvarija kroz koje je hrvatski narod prolazio”, rekao je don Majić. Pri tome je naveo kako novi “totalitarizmi zla kao da nadmašuju totalitarizme II. svjetskog rata”. 

....VIŠE ČITAJTE U TISKANOM ITADNJU VEČERNJEG LISTA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije