Ljubuški

Najstariji tragovi pripadaju kasnom antičkom razdoblju od 3. do 5. st.

30.03.2021.
u 20:55

Nakon što je jedna faza radova na obnovi tvrđave hercega Stjepana Kosače završena, uskoro se počinje s realizacijom projekta “HeritageREVIVED“ iz kojeg je za obnovu ovog simbola Ljubuškog osigurano 800.000 KM, piše Večernji list BiH.

Naime, prije nekoliko dana završen je projekt “FORT-NET” iz kojeg su osigurana sredstva za radove na obnovi istočnih perimetralnih bedema tvrđave hercega Stjepana Kosače koji su bili u lošem arhitektonskom stanju te su predstavljali ozbiljnu ugrozu za statiku okolnih bedema, ali i suvremenih objekata u podnožju tvrđave i posjetitelje

Kršćanske cjeline

U projektu su kao partneri s bh. strane sudjelovali Grad Ljubuški i JU Razvojna agencija ZHŽ – HERAG, dok su sa strane Crne Gore sudjelovali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO). Uz same građevinske radove, projekt “FORT-NET” i “HeritageREVIVED” podrazumijevali su arheološka iskapanja koja su dovela do vrijednih spoznaja.

- Preliminarno valja izdvojiti nekoliko arhitektonskih cjelina koje su u okviru dosadašnjih spoznaja, utemeljenih na povijesnim izvorima, bile potpuno nepoznate. U južnom oboru tako je dokumentirana arhitektura koja pripada razdoblju nekoliko različitih faza, na što upućuje različit položaj, tehnike gradnje i širine bedema. Najstariji tragovi odnose se na zidove u tehnici opus mixtum (red kamena, red cigle), a pripadaju kasnoantičkom razdoblju od 3. do 5. st. Iznad njega je dokumentiran široki i čvrsti bedem koji na temelju pripadajućeg kulturnog depozita s kaneliranom amoforama datiramo u bizantsko razdoblje 6. - 7. st. - kazao je magistar arheologije Mirko Rašić. Ističe kako je na suprotnoj sjevernoj strani tvrđave otvorena manja probna sonda unutar koje su dokumentirane tri grobne rake sa skeletnim ostatcima dviju mlađih i jedne odrasle osobe. - S obzirom na način ukopa i izostanak grobnih priloga, odgovaraju kršćanskim cjelinama u razdoblju do dolaska Osmanlija. Na ovoj poziciji možemo očekivati i srednjovjekovnu crkvicu, o čemu svjedoči pronalazak kamene plastike s romaničkom ikonografijom. Nažalost, u ovoj fazi sondu nije moguće proširiti te time potvrditi sintezu, prije svega zbog velikih ulomaka građevinskog šuta - zaključuje Rašić. Kada je riječ o projektu “HeritageREVIVED”, čiji je nositelj Razvojna agencija ZHŽ-a HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški s bh. strane, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz RH te općina Ulcinj iz Crne Gore. Izvršit će se konzervacija i restauracija središnjeg dijela kule, popularne Herceguše, braniča kule i jugoistočnih bedema. Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić ističe kako je zadovoljan dosadašnjim radovima.

Kulturni spomenici

- Zadovoljan sam dosad odrađenim, ima još posla, ali krenuli smo i to ide u dobrom smjeru. Ovo je posao koji se mora raditi polako i pod stručnim nadzorom. Nastavljamo dalje s tim radovima. Samo novca, strpljenja i struke - to je recept za obnovu starih gradova. Tvrđava je simbol Ljubuškog i moramo je sačuvati budućim naraštajima - istaknuo je Markotić zahvalivši se ZHŽ-u i HERAG-u što su prepoznali važnost obnove tvrđave koja predstavlja velik turistički potencijal, naravno, nakon što se obnovi i bude sigurna za posjetitelje. A da će se nastaviti prijavljivati na projekte koji će dovesti do potpune obnove simbola Ljubuškog, kazao je i Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a. Zaključio je kako će, osim prijavljivanja na projekte koji će osigurati potpunu obnovu tvrđave hercega Stjepana Kosače, ova agencija raditi i na ostalim projektima koji mogu pomoći obnovi kulturnih spomenika te razvoju turizma u ZHŽ-u.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?