ukusne

NAJSLASNIJE KIFLICE NA SVIJETU: Mekše od pamuka i mirisne od onih iz pekarne

02.02.2022.
u 17:05

Odlučite samo želite li slatko ili slano punjenje i svaki zalogaj bit će rajsko iskustvo jer ove kiflice su neverojatno mekane i tako slasne!

Ako tragate za ukusnim receptom za doručak, večeru ili užinu koja će vam sigurno napuniti stomak i brzo vas zasititi, a volite peciva, ove kiflice će nadmašiti vaša očekivanja.

U ovisnosti od toga želite li slatko ili slano punjenje, sami odaberite fil i pratite recept korak po korak i ne možete pogriješiti ― dobit ćete pecivo čiji se ukus pamti!

Sastojci

Za tijesto:

750 grama mekog brašna
7 kašika ulja
10 kašika otopljene masti
pola litra toplog mlijeka
pola litra tople vode
40 grama kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera

Za premazivanje:

1 žumanjce
sol, susam, kim, suncokretove sjemenke...
 
Priprema

Umutiti kvasac u malo tople vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati toplo mlijeko, šećer i ulje, pa postepeno dodavati brašno i sol, pa dobro promješati. Dodavati brašno po potrebi. Zamjesiti i poklopiti i staviti na toplo mjesto da nadođe 20-30 minuta, piše Glossy

Potom prebaciti tijesto na radnu površinu i podijeliti na dvadesetak lopti. Razviti jednu oklagijom što je tanje moguće, premazati mašću, ostaviti pet minuta da malo upije, pa isjeći na koliko kiflica želite. U ovom dijelu namazati fil i motati kiflice.

Redati kiflice u pleh, podmazan ili obložen pek-papirom, pa premazati četkicom umoćenom u žumanjce i posuti soli, kimom, susamom i/ili sjemenkama.

Ostaviti tako još dvadesetak minuta da nadođe, pa peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 220 stupnjeva dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije