novi trend zbog epidemije

Najrazvijenija turistička regija u Hercegovini, ali i BiH je Međugorje

Međugorje
Armin Durgut/PIXSELL
26.01.2022.
u 21:02

Prošla turistička sezona kretala se u rasponu od pretežito podnošljivog, a pojedinačno i do odličnih rezultata

Manje-više i nezainteresiranima je bilo jasno da je turistička sezona u 2021. u Bosni i Hercegovini bila uspješnija nego u prvoj pandemijskoj 2020. godini, piše Večernji list BiH.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine kažu da su u studenome 2021. godine turisti ostvarili 67.570 posjeta, što je manje za 27,8 posto u odnosu na listopad 2021. godine i za 131 posto više u odnosu na studeni 2020. godine.

Usporedba s 2019.

Turisti su ostvarili 146.900 noćenja, što je manje za 28,6 posto u odnosu na listopad 2021. godine i za 128,8 posto više u odnosu na studeni 2020. godine. Teško je odgonetnuti što se doista događalo, je li u pitanju bio rekord svih rekorda ili su nas iz nadležne agencije počastili “točnim skupom netočnih podataka”.

Kako je prošla Hercegovina u tom galimatijasu brojki tipa - prebačaj od 131 posto, pitali smo Stipu Primorca, predsjednika Turističkog klastera Hercegovina i predsjednika Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH.

- Zaista, usporedbe je trebalo raditi s 2019., ona je referentna godina i zbog činjenice da je bila najuspješnija do sada, a bilo kakva usporedba s 2020., koja je u turističkom smislu bila kataklizmična, ne može se smatrati relevantnom. Kad usporedimo prošlu s 2020. godinom, onda bi se reklo da je porast broja turista, broja noćenja, porast prometa bio značajan, ali u usporedbi s 2019. godinom, dobiju se realnije brojke koje su znatno manje od onih koje nam je statistika servirala. Kao primjer navest ću područje Međugorja, najrazvijeniju turističku regiju u Hercegovini, pa i državi. Realne brojke s kojima mi raspolažemo su da je popunjenost smještajnih kapaciteta bila oko 30 posto u odnosu na 2019. godinu. Statistika barata podacima od oko 70 posto, što je zaista daleko od istine.
- To je njihov način rada, birokratski način rada, po njihovim pravilima dužni su uspoređivati godinu prije, a ne dvije godine prije i oni na taj način rade komparacije koji stvaraju iskrivljenu sliku u javnosti. Međutim, moramo reći da je lani bilo znatnih pomaka, svi skupa smo bolje radili, iako je to bilo vrlo šaroliko. Svakako 2021. godinu moramo podijeliti na dva dijela. U onom prvom dijelu godine do 19. svibnja vrijedile su znatne mjere ograničavanja rada po pitanju broja gostiju, radnog vremena i raznih drugih epidemioloških mjera koje su nam otežavale rad, a od 19. svibnja ukidanjem mjera, barem na području županija u Hercegovini, rad je bio znatno bolji. Imamo primjere da smo u ljetnom razdoblju u nekim dijelovima radili iznad očekivanja - kaže nam Primorac te naglašava da 2021. godinu moramo podijeliti na dva dijela.

Zemlje iz kojih su turisti, eventualno, trebali dolaziti kod nas, davale su preporuke da se ne ide u BiH. Opravdano smo bili revoltirani ponašanjem našeg Ministarstva inozemnih poslova koje nije prezentiralo realnu sliku prema vani. Mi smo uvijek bili u nekoj crvenoj ili narančastoj zoni, pa smo imali znatna ograničenja u dolascima. To je bio jedan od razloga za organizaciju mirnog prosvjednog skupa ispred zgrade institucija u Sarajevu. Općenito, ono što je trend zadnjih godina jest da je najveći broj gostiju u Hercegovini bio iz Poljske, ponajprije zbog Međugorja. Zemlje koje nekada nisu bile značajne po broju gostiju sada dominiraju. Nekada smo imali najznačajniju posjećenost gostiju iz Italije, a njih je sada najmanje. Trendovi se mijenjaju sukladno važećim epidemiološkim mjerama u zemljama iz kojih bi gosti trebali dolaziti.

Pozitivni primjeri

Klaster okuplja više od trideset članica, upitali smo Primorca kako su poslovale, je li bilo nekih iznimki.
- Pa dobro, klaster pokriva prostor od Konjica do Trebinja i na zapadu do Kupresa. U članstvu se nalaze objekti koji su uglavnom radili bolje, odnosno to su vodeći subjekti u sektoru turizma i ugostiteljstva u regiji, većina je radila solidno, neki i znatno bolje od prosjeka. Ima primjera da su neke naše članice imale promet na razini 2019. pa čak i više. Kao pozitivan primjer u tom smislu, istaknuo bih Hajdučke vrleti na Blidinju, oni su premašili čak i 2019. godinu, a ima nas nekolicina koji smo bili na dobrom putu dostići promet iz te godine. Primjerice, hotel Bigeste u Ljubuškom imao je u kolovozu najveći promet od otvaranja pa do danas. Ukratko, može se reći da se prošla turistička sezona kretala u rasponu od pretežito podnošljivog, a pojedinačno i do odličnih rezultata - zaključuje Primorac. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?