Anica Jurić, prognanica iz Kaknja

Najradije bih zatvorila oči i da se više ne probudim

cc
22.03.2017.
u 08:00

“Najradije bih zatvorila oči i da se više nikada ne probudim. Bolje da me nema nego što se, evo, i ovih dana moram prisjećati i prolaziti sve ono što smo doživjeli i propatila. Žalosno je što ni dan-danas nitko ne spominje, a kamoli da kazni odgovorne za strašne zločine nad Hrvatima Kaknja i Kraljeve Sutjeske, ali i cijele središnje Bosne.

Ne mogu zaboraviti taj dan

Ma, jednostavno mi mrak padne na oči kada uključim TV i počnem gledati suđenje šestorici Hrvata u Haagu. Ne mogu... Ubija me sve to jer me sve vraća na one dane u lipnju 1993. godine kada su mi pred vlastitim očima ubili trojicu sinova i supruga, a mene i ostale članove rodbine ranili. Pa držala sam malu unuku u rukama i opet su pucali po nama i, eto, samo nas je Bog spasio pa i mi nismo poginuli tog kobnog 13. lipnja 1993....Unuci koju sam držala u rukama ubili su oca i stričeve, djeda i još brojne Hrvate iz našeg sela i, eto, do danas nitko nije odgovarao za taj zločin. A, evo, gledam suđenje haaškoj ‘šestorci’ i srce mi želi iskočiti od muke. Sve nas ovo vraća na te dane strave i užasa za Hrvate Kraljeve Sutjeske i Kaknja, ali i cijele središnje Bosne. Sudi se ljudima koji su branili svoj narod u cijeloj BiH, a to je, nažalost, i suđenje cijelom hrvatskom narodu. A što se događa sa zločinima nad nama Hrvatima. Moji unuci i dan-danas ne znaju tko je i zašto ubio njihove očeve i djeda i skupa svi patimo već dulje vrijeme. Zato se samo molim Bogu da meni i mojim unucima da snage da sve ovo izdržimo i nadam se kako će dok sam živa konačno biti istraženi i kažnjeni svi odgovorni za te strašne zločine nad Hrvatima Bosne. Moramo svaki dan slušati kako su, eto, Hrvati nekakvi fašisti i zločinci, a namjerno se to radi samo kako bi se prikrilo sve zločine baš nad tim hrvatskim narodom...”, uzbuđeno, a onda i kroz plač nam govori Anica Jurić, prognanica iz Kaknja

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 3

JV
Josip_V
11:35 22.03.2017.

Anice to nam je sve HDZ i hercegovci napravili....na Sv.Josipa u Bugojnu su polagani vijenci na sijecanje i obiljezavanje oslobadjanje Hrvata iz logora...a u vecernjim ni slova..HDZ je sve bio spreman da granica bude...Kupreska vrata Makljen.. a Hrvati srednje bosnee nasele Livno..Knin..Liku....

VA
Varesak
13:01 23.03.2017.

Anice u dugogodišnjoj povijesti Hrvata u Bosni ni Turcima nije pošlo za rukom da ih toliko isele iz Bosne kao što je to uspjelo HDZ-u ercegovcima i krivoustom Franceku. i za sve što se dešavalo tih godina možemo "zahvaliti" jedino njima,.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?