Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH

Najniža plaća iznosit će 596 KM. Sindikati: Ovo je ponižavanje

storyeditor/2022-12-12/PXL_261122_97096450.jpg
30.12.2022.
u 21:00

Najniža plaća u Federaciji BiH iznosit će 596 KM - usuglasili su to na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća predstavnici Vlade FBiH s Udrugom poslodavaca i predstavnicima sindikata. Predstavnici sindikata su nezadovoljni ovakvim ishodom sjednice, no donesen je i zaključak da izmjenama Zakona o doprinosima poslodavcima bude dana prilika da radnicima na plaću dodaju do 400 KM.

Povećanje od 53 KM

- Mi kao sindikat nismo zadovoljni, tražili smo 70% od prosjeka FBiH da to bude minimalna plaća, to je neto plaća, bez toplog obroka i prijevoza. Dogodilo se to što se moralo dogoditi, da od siječnja minimalna plaća bude oko 596 KM - kazao je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika BiH. Kada je u pitanju najniža plaća, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber ističe kako je Zavod za statistiku poslao određene podatke na osnovi kojih su odredili iznos od 596 KM. Uime izaslanstva sindikata u ESV FBiH Mevludin Bektić rekao je da u vezi s usklađivanjem najniže plaće nisu dali svoje pozitivno mišljenje jer nisu bili suglasni s uredbom kad je donesena, pa nisu mogli prihvatiti ni ovo usklađivanje. - To praktički znači povećanje od 53 KM, što nisu dovoljna sredstava uzimajući u obzir inflaciju koja je dosezala i 19% - naveo je Bektić. Druga tema o kojoj su razgovarali članovi ESV-a odnosi se na to da se za iduću godinu pokuša naći model tako da povećanje plaća radnicima ide bez doprinosa ili s nekim minimalnim doprinosima kako bi se oslobodilo što više novca, da ga radnici dobiju izravno. - Pripremili smo dvije opcije, jedna je izmjena zakona, brza izmjena po žurnoj proceduri, gdje bi se od 400 KM djelomično oporezivalo samo 15%, a druga varijanta je kroz izmjene pravilnika, da se omogući slično kao s ovih 1080 KM, ali u više rata - objasnio je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Nebriga za radnike

Nakon ove odluke oglasili su se i iz Saveza samostalnih sindikata BiH, gdje osuđuje ovakvo, kako kažu, sramno ponižavanje radnika i radnica u FBiH, i to u vrijeme najteže ekonomske krize. - U trenutku kada potrošačka košarica iznosi gotovo 3000 KM i kada inflacija prijeti da će većinu stanovništva dovesti na rub siromaštva, odlazeća Vlada FBiH na čelu s premijerom Novalićem, zajedno s Udrugom poslodavaca FBiH i pojedinim predstavnicima granskih sindikata, tvrdi da je 596 KM, koliko će od 1. siječnja 2023. iznositi najniža plaća u FBiH, dovoljno za život - ističe u priopćenju predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović. - Nije važno što time izravno idu protiv već usvojenog nacrta Zakona o minimalnoj plaći koji je u javnoj raspravi i kojim je predviđeno da ona iznosi 1000 KM, važno je da ovim poručuju desecima tisuća radnika u FBiH da ih apsolutno nije briga kako žive, kako će prehraniti sebe i svoje obitelji, ali i da im je očigledno jedina opcija da bolji i dostojanstveniji život potraže izvan granica BiH - navodi Šatorović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije