mostar

Najmlađa beba spašena na pedijatriji rođena je s nepunih šest mjeseci

16.09.2016.
u 07:30

Nakon što su se pojavile informacije kako su tri novorođenčeta na Odjelu neonatologije SKB-a Mostar preminula od posljedica zaraze bakterijom klebsiella, što su iz vodstva bolnice demantirali, u dijelu javnosti provlači se pitanje zašto se Klinika za dječje bolesti u Mostaru ne zatvori. Međutim, što bi se postiglo zatvaranjem? Gdje bi se liječile gotovo 2000 djece kojoj se svake godine spasi život u ovoj zgradi. Naime, od početka 2016., u Klinici za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice ukupno je hospitalizirano 1376 djece.

Komplikacije u trudnoći

Prema riječima dr. Vesne Brkić, voditeljice Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u istom razdoblju na odjele intenzivne njege i neonatologije smješteno je ukupno 211 djece, od čega 95 na intenzivnu njegu i 116 na neonatologiju. Uglavnom je riječ o djeci koja su rođena prije vremena. “Na Odjel intenzivnog liječenja hospitaliziraju se prijevremeno rođena djeca, prije 37. tjedna trudnoće, novorođenčad čije su majke imale komplikacije u trudnoći i tijekom poroda, novorođenčad s prirođenim malformacijama različitih organskih sustava, različitim oštećenjima ploda i infekcijama nastalim tijekom trudnoće ili poroda (bakterije, virusi, gljivice) te novorođenčad koja iz bilo kojeg naprijed navedenoga razloga zahtijevaju strojnu ventilaciju”, navodi dr. Brkić. Ističe kako se na Odjel neonatologije hospitaliziraju novorođenčad zbog perinatalne infekcije, zatim radi provođenja antibiotske terapije i liječenja novorođenačke žutice koja zahtjeva fototerapiju. “Najmlađe novorođenče, od početka godine, hospitalizirano na našoj klinici bilo je gestacijske dobi od 23 tjedna (odnosno manje od 6 mjeseci) i 680 grama rodne mase. Zahvaljujući naporima liječnika, dijete je živo”, navodi dr. Brkić. Dodaje kako je oprema u ovoj klinici, s obzirom na cjelokupnu ekonomsku situaciju u državi i regiji, zadovoljavajuća. Ona je još jednom ponovila kako se zbog činjenice da se zgrada nalazi u lošem stanju posebna pozornost posvećuje održavanju sterilizacije prostorija, što pokazuju i nalazi redovite kontrole Povjerenstva za intrahospitalne infekcije bolnice. Naime, svi nalazi su sterilni, a uzorci se uzimaju s opreme u kojoj se nalaze novorođenčad, raznih površina na odjelu te od djelatnika. Jedna od mjera prevencije i održavanja sterilnosti je i zabrana posjeta na ovom odjelu, kao i boravka majke s djetetom.

Strogi uvjeti

“Trenutačno nemamo uvjeta za boravak majke uz novorođenče, a posjeti su dopušteni samo roditeljima, i to uz stroge uvjete (sterilizacija ruku, posebna odjeća...)”, zaključuje dr. Brkić. Podsjetimo, ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić kazao je kako se intrahospitalne infekcije javljaju u svim svjetskim bolničkim centrima, pa tako i u SKB Mostar, ali da je posljednja takva infekcija u ovoj bolnici zabilježena prošle godine i da, prema svim mikrobiološkim nalazima, tri novorođenčeta koja su bila na liječenju u Klinici za dječje bolesti prošli mjesec te, nažalost, nisu preživjela, nisu umrla od posljedica intrahospitalne infekcije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?