Željko Stevanović

Najmlađi doktor znanosti u OSBiH: Pokušaju li mladi sve da ostanu, vani rade sve poslove kojih se ovdje srame

15.10.2019.
u 16:59

Tridesetsedmogodišnji Željko Stevanović najmlađi je doktor znanosti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, trenutno kapetan po činu. Kolege za njega kažu da je motivator, patriot, humanitarni radnik - voljan svoje iskustvo podijeliti s mladima koji razmišljaju da napuste državu, javlja N1. 

Stevanović za N1 govori kako je postao najmlađi doktor znmanosti te kako njegov put nije bio jednostavan...

- Moj život je vezan za uniformu. S odlukom da upišem Vojnu akademiju izabrao sam težak put pun odricanja. Zbog ekonomske situacije u obitelji nisam mogao na Vojnu akademiji pa sam se morao zadovoljiti Srednjom vojnom školom. Tamo su mi nakon silnih provjera ponudili upis na Vojnu akademiji i rekli da imam tri dan da odlučim. Nakon što sam sjeo s obitelji morao sam donijeti tešku odluku. Otišao sam 2001. u Beograd. Vjerujte, kada prođete vrata Vojne akademije počinje sasvim novi život. Nisam mogao izlaziti ili ići kući kad želim, sve je bilo na komandu. To je prestižno sveučilište. Uvijek su mi misli išle ka mojoj Bijeljini. Kada sam god uzimao knjigu u ruke mislio sam na moju kuću, majku. Bilo je teško, ali za četiri godine, nakon napornog rada i truda, došao je rujan 2006. godine, najsretniji dan u život. Uzeo sam diplomu. Kad sma vidio osmjeh na licu moje majke...., priča Stevanović. 

- Imao sam ponudu ostati u Vojsci Srbije, dali su mi dan da odlučim. Nakon neprospavane noći odlučio sam se vratit u Bosnu i Hercegovinu. Pošto su se Oružane snage formirale tek 2006. kad sam i diplomirao - krenuo sma u nepoznato. Vratio sam se u svoj u državu. Tako je put išao od Bijeljine, preko Pala, gdje sam proveo divnih 10 godina, do Tuzle gdje sam nedavno dobio čin kapetana, priča Stevanović svoj put. 

- Kada sam završio Vojnu akademiju mislio sam da je mom školovanju kraj. Ali dogodi se nešto u čovjeku, neka želja i mogućnost da se ide dalje. Često me pitaju što su ti dale Oružane snage? Ja kažem da su mi dale sve u životu. Dale se mi siguran posao i mogućnost da nastavim školovanje. Tako sam 2009. upisao magistarski studiji, 2011. sam obranio. Doktorski studij sam upisao 2018. i obranio, istaknuo je. 

Komentirajući odlazak mladih iz BiH, on kaže kako je situacija takva da mladi odlaze, ali pita jesu li ti mladi pokušali sve da ostanu ovdje? 

- Evo, uzmimo osobe koje su završile fakultet. Hoće li raditi to za što su se školovali? Vani rade sve poslove kojih bi se ovdje sramili. Možda će netko reći lako je tebi govoriti, ti si zaposlen, ali sam prošao težak put da dođem gdje jesam. Hajde da se i drugi potrude, da pomognu zemlji. S druge strane, i država treba napraviti plan da zadrži mlade ljude, naglasio je Stevanović za N1. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?