Lisnato s jabukama

Najlakši recept za desert koji se topi u ustima

24.02.2024.
u 13:30

Kisele vrste jabuka poput Granny Smith odlična su baza za slatke deserte. S njima možete pripremiti različite vrste pita i kolača. Bit će sjajan nadjev i za lisnato tijesto.

Ovaj recept za lisnato s jabukama sjajno kombinira kisele i slatke note. Uz šećer, slatkoću desertu daje i marcipan.

Upotrijebite li kupovno lisnato tijesto, slastica će biti spremna u otprilike 45 minuta. Pričekajte samo da se pečeno lisnato tijesto malkice ohladi prije što ga narežete na kocke i poslužite:

Sastojci za lisnato s jabukama:

    750 g oguljenih kiselih jabuka
    250 g marcipana
    75 g šećera
    25 g maslaca
    3 žlice vode
    2 paketa lisnatog tijesta u listovima
    2 jaja
    2 žlice smeđeg šećera

Priprema:

- Oguljene i očišćene jabuke narežite na kocke i zagrijte u loncu s bijelim šećerom, maslacem i tri žlice vode.
- Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko pet minuta dok jabuke ne omekšaju. Oklopite lonac i nastavite kuhati još dvije do tri minute dok se jabuke ne pretvore u pire. Stavite sa strane da se smjesa ohladi.
- Jedan paket lisnatog tijesta stavite na namašćeni lim za pečenje.
- Preko lisnatog tijesta raspodijelite marcipan narezan na sitne komade. Pripazite da ostavite oko 2 centimetra slobodnog prostora sa svake strane lisnatog tijesta.
- Preko marcipana premažite smjesu na bazi jabuka.
- Rubove premažite razmućenim jajetom.
- Preko lisnatog tijesta položite drugi paket lisnatog tijesta. Dobro utisnite rubove tijesta da se spoji.
- Preostalim jajetom premažite vrh lisnatog tijesta.
- Po vrhu lisnatog tijesta ravnomjerno pospite smeđi šećer.
- Stavite peći lisnato u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok tijesto ne nabubri u pećnici i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Poslužite sa sladoledom ili slatkim vrhnjem. Dobar tek!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?