zastrašujući prizori

Najezda komaraca u selu kod Osijeka, mještani ne mogu izaći vani bez zimske odjeće

05.09.2020.
u 15:56

Početkom mjeseca na brojnim postajama diljem Osječko-baranjske županije HZZJZ je utvrdio povećanu brojnost jedinki odraslih komaraca, a čitatelj je poslao fotografiju "napada".

Bijelo Brdo je selo 15-ak kilometara udaljeno od Osijeka i pripada općini Erdut gdje stanovnici muku muče s komarcima kojih je svake godine sve više, a kako kažu, piju im krv na slamku.

- Preko dana nije tako strašno, ali ujutro ili navečer dok radimo po vani nosimo zimske kape da se zaštitimo, a čak i kad stavimo kreme ili sprejeve oni i dalje zuje oko glave - priča čitatelj kako izgleda ljetno vrijeme u erdutskom području, pišu 24sata.hr.

Rukavac Drave nekad je išao kroz Bijelo Brdo, a čitatelj kaže, nedavno je kanal zatvoren zbog čega se pred njihovim očima u selu stvara močvara koja je žarište komaraca.

- Kako smo na samoj granici između grada Osijeka i naše općine ne spadamo pod njihova zaprašivanja. Kod nas se ona ne provode redovito, možda jednom mjesečno i to iz auta. To komarce samo potjera i preplaši, ali ne ubije - objašnjava čitatelj.

Dodaje i kako su stanovnici uglavnom već otupjeli na svakodnevne ugrize, ali ih stranci često pitaju da kako tamo uopće mogu živjeti.

Kaže i kako u njihovom selu više nema tradicionalnih okupljanja ispred kuća ili ljetnih druženja.

- Kod nas su se nekada djedovi i bake okupljali pred kućama pa bi kao nadzorne kamere promatrali što se događa, a sada su u kućama. Ovdje nema kuće bez mrežice na prozorima - kaže čitatelj.

Kao pozitivno u cijeloj situaciji ističe što kod njih nema straha od korone jer su stanovnici zbog komaraca ionako cijelog ljeta na distanci. 

Prema informacijama o zadnjem monitoringu odraslih komaraca na području Osijeka početkom rujna kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na pojedinim je mjestima utvrđena povećana brojnost jedinki odraslih komaraca.

.Uzorkovalo se metodom čovjek-aspirator na ukupno 20 postaja i metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 15 postaja.

- Najveće brojnosti jedinki utvrđene su na postajama Đavolja greda (18 021 jedinka komaraca tijekom 12 sati), Halaševo (9431 jedinka komaraca tijekom 12 sati), Klisa (11 409 jedinki komaraca tijekom 12 sati) i Nemetin (8421 jedinki komaraca tijekom 12 sati) - piše na stranicama osječkog Zavoda.

Preporuke gradu Osijeku za provedbu adulticidne dezinsekcije (suzbijanje letećih insekata) komaraca sa zemlje 2. rujna Zavod je izdao za područja Brijesta, Cvjetnog naselja, Iktusa, Podravlja, Juga 2, Tvrđavice, Centra, Bosutskog naselja, Sjenjaka, Retfale, Višnjevca, Josipovca, Tenje, Klise, Donjeg grada, Vinogradske ulice, Nemetina, Sarvaša, Uskih njiva i Briješća.

Izdao je i preporuku za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca iz zraka na području zelenog pojasa - objavio je Zavod u obavijesti o stanju komaraca na terenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije