doprinijeti boljoj zaštiti

Najčešći razlozi ozljeda na radu su loše mjere zaštite

26.04.2019.
u 16:05

Život, zdravlje i očuvanje sposobnosti radnika od posebnog su značaja jer izravno utječu na gospodarski razvoj društva, a u cilju smanjenja broja ozljeda na radu RS će u idućem razdoblju sagledati sve manjkavosti zakonskih propisa te raditi na povećanju svijesti poslodavaca i zaposlenih.

Nedovoljna obuka

Istaknuto je to na konferenciji “Stanje i perspektive zaštite na radu u RS”, koja je održana u Banjoj Luci u povodu obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, piše Glas Srpske. Ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite RS-a Duško Milunović kazao je da su najčešći razlozi ozljeda na radnom mjestu neprimjenjivanje mjera zaštite, neprovođenje preventive i nedovoljna obuka radnika, ističući da je lani ozlijeđen najveći broj radnika u posljednjih 10 godina. On je naveo da je samo zdrav radnik koristan sebi, obitelji i društvu zbog čega će biti sagledani svi aspekti zaštite na radu, zakonodavni i institucionalni okviri, nakon čega će biti određeni smjerovi daljnjeg kretanja u toj oblasti kako bi bio smanjen broj ozlijeđenih radnika. - Cilj je da iz ove sfere kritičkim mišljenjem doprinesu boljem stanju u ovoj oblasti, a Ministarstvo će potom provesti javnu raspravu o primjeni zakona. To će biti osnovni dokument na kojem će se osnivati strategija zaštite na radu u Republici Srpskoj za 2020. i 2021. godinu u cilju bolje zaštite zdravlja radnika - rekao je Milunović.

Represivne mjere

Rukovoditelj Odsjeka inspekcije rada u Inspektoratu RS-a Momčilo Đekanović kaže da RS ima dobre represivne mjere i da nema potrebe za pooštravanjem kazni. - Propisane kazne su od 2500 do 15.000 KM za prekršaj, a inspektori imaju i ovlasti privremeno zabraniti rad na gradilištu ili drugom radnom mjestu do otklanjanja nepravilnosti koje dovedu do ozljeda. - rekao je Đekanović. (ri)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije