Istraživanje

Najbolji rezultati kod prirodnih znanosti

20.02.2016.
u 07:00

Rezultati američkog istraživanja su pokazali da se studenti koji studiraju matematiku, fiziku, inženjerstvo ili druge prirodne znanosti nalaze među akademski najsposobnijim studentima. Istraživanje je pokazalo da studenti prirodnih znanosti ostvaruju najbolje rezultate u testovima sposobnosti i talenta, piše Večernji list BiH.

Nakon njih slijede studenti humanističkih znanosti, biologije, društvenih znanosti i biznisa i ekonomije, piše portal klix.ba.

Različita istraživanja

Prema ovom istraživanju, studenti pedagoških fakulteta i studenti poljoprivrede pokazali su se kao najmanje akademski sposobni.

Jonathan Wai, istraživač s američkog Sveučilišta Duke, koji je prikupljao podatke iz pet različitih istraživanja, istaknuo je kako su dugi niz godina istraživali povezanost predmeta i zanimanja.

U studiji su korišteni podaci američke studije iz 1960. godine u kojoj je sudjelovalo više od 400.000 srednjoškolaca u cilju da se napravi registar nacionalnih talenata, kao i podaci dobiveni pomoću vojnih testiranja i primjenom standardnih testova sposobnosti (SAT).

Rezultati istraživača sa sveučilišta Duke pokazuju da posljednjih godina poslovne i ekonomske studije sve više privlače sposobne studente. Sličan slučaj je i s društvenim znanostima, posebno antropologijom i arheologijom.

Međutim, kada je riječ o zapošljavanju, ovo istraživanje nije iznijelo te podatke.

Najtraženija zanimanja

Kada govorimo o BiH, statistički podaci govore kako je s obzirom na zanimanje najviše nezaposlenih ekonomista, pravnika, novinara i nastavnika razredne nastave.

Pa unatoč tome što je tržište zasićeno ovim kadrovima, mladi ih i dalje upisuju. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH su izašli podaci kako su suficitarna zanimanja i dalje: diplomirani kriminalisti, diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, politolozi, socijalni radnici, novinari profesori socijologije, diplomirani pedagozi. Iz Agencijeza rad i zapošljavanje BiH su također kazali kako su među najtraženijim zanimanjima IT inženjeri, softver inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti, doktori medicine-specijalisti.

Portal plata.ba također je prije nekog vremena napravio istraživanje koliko koje zanimanje na području BiH donosi novca, a situacija se nije bitnije mijenjala u odnosu na sada.

Tako najvišu zaradu mogu donijeti Elektrotehnički, Ekonomski i Farmaceutski fakultet. Plaće se u ovim sektorima kreću od 1300 KM, koliko prima jedan farmaceut, do 2300 KM koliko je zarada farmaceutskog menadžera. U IT sektoru plaće su od 1500 do 1900 KM, ovisno o kojoj se poziciji radi. Ekonomisti, odnosno rukovoditelji zarađuju i do 2300 KM. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?