otvaraju se nove mogućnosti

Najavljeno kliničko ispitivanje prvog bh. respiratora, testirat će ga stručnjaci iz Tuzle

klix.ba
25.06.2021.
u 07:27

Tim stručnjaka gradačačke tvrtke TMD Group prošle godine dizajnirao je i proizveo prototip respiratora, koji je potom prošao detaljno testiranje u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja iz Ujedinjenog Kraljevstva. Sada je na red došla najkritičnija faza procesa - kliničko ispitivanje

Kliničko ispitivanje prvog respiratora koji je proizveden u BiH nakon obimnih priprema uskoro bi trebalo početi u Tuzli, a testiranje uređaja vršit će medicinski stručnjaci Univerzitetskog kliničkog centra u tom gradu.

Naime, u prisustvu britanskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Matthewa Fielda, predstavnici Centra za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Ujedinjenog Kraljevstva, tvrtke TMD Group iz Gradačca i UKC u Tuzli potpisali su sporazum kojim je dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa respiratora, koji je dizajnirao i proizveo TMD Group.

Tim stručnjaka gradačačke tvrtke TMD Group prošle godine dizajnirao je i proizveo prototip respiratora, koji je potom prošao detaljno testiranje u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Ujedinjenog Kraljevstva. Sada je na red došla najkritičnija faza procesa, odnosno kliničko ispitivanje ovog medicinskog uređaja, što do sada nije rađeno u Bosni i Hercegovini, piše Klix.ba. 

Na osnovu potpisanog sporazuma, UKC Tuzla će, uz smjernice MD-TEC-a, biti u mogućnosti zadovoljiti neophodne i relevantne zahtjeve medicinskih standarda i najboljih praksi koje se odnose na implementaciju kliničkih ispitivanja medicinske opreme. Ovo je značajan korak u procesu certificiranja prototipa respiratora u skladu s najvišim međunarodnim standardima, nakon čega bi se ispunili uvjeti za početak obimnije proizvodnje.

"Nakon MD-TEC-ove analize ubrzano smo radili kako bismo unaprijedili dizajn, pripremili potrebnu dokumentaciju o usklađenosti proizvoda s relevantnim standardima potrebnim za CE certifikat, osnovali novu kompaniju TMD Medical Components and Devices, koja će sada isključivo raditi na razvoju i proizvodnji medicinskih uređaja te s UKC-om Tuzla dogovorili kliničko ispitivanje našeg respiratora. Zahvalio bih se MD-TEC i britanskim stručnjacima na njihovoj značajnoj podršci, kao i Britanskom veleposlanstvu u BiH i veleposlaniku Fieldu što su nam omogućili da proširimo obim projekta koji danas uključuje i podršku MD-TEC-a zdravstvenom sektoru u BiH", kazao je direktor TMD Groupa Damir Hanić.

Vršitelj dužnosti direktora UKC-a Tuzla Alen Kamerić je izrazio zadovoljstvo što je upravo ova zdravstvena institucija u prilici vršiti kliničko ispitivanje prototipa respiratora.

"Raduje nas činjenica da će se znanja i kompetencije osoblja UKC-a Tuzla na ovom projektu proširiti u skladu s najboljim medicinskim standardima i praksama, uz stručnu pomoć MD-TEC-a. UKC Tuzla kontinuirano radi na unapređenju svog poslovanja i nadamo se da će se našim učešćem u razvijanju domaćeg respiratora moći dodatno ojačati zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini", poručio je Kamerić.

MD-TEC je proveo obimno ispitivanje prototipa respiratora u prosincu 2020. i bio impresioniran njegovom izuzetnom razinom funkcionalosti i upotrebljivosti.

"Radujemo se daljnjnem unapređenju ovog medicinskog uređaja do njegovog punog potencijala. Podržavanje ove suradnje, iako s udaljenosti, pokazat će koliko dijeljenje znanja, tijekom teških razdoblja poput pandemije, može biti učinkovito i produktivno", kazao je Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC-a.

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Matt Field poručio je kako mje ovo prvi put da MD-TEC ima ulogu u kliničkom ispitivanju medicinskog uređaja u Bosni i Hercegovini, uz izražavanje sigurnosti da će ovo otvoriti nove mogućnosti za certificiranje, proizvodnju i njegovu prodaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?