Izetbegović stvara jedinstven bošnjački politički, vjerski i intelektualni blok

Najavljena nacionalna “ofenziva” po uzoru na jedinstvo oko izmjena Izbornoga zakona

11.04.2018.
u 11:00

Iako službeno najavljen kao sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, jučerašnji skup u organizaciji predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića bio je zapravo svojevrsna bošnjačka koordinacija, piše Večernji list BiH.

Svebošnjački skup

Na skupu, kojem su, uz bošnjačke dužnosnike, uglavnom iz SDA, nazočili reis Husein Kavazović, njegovi suradnici i gotovo svi muftije te predstavnici bošnjačkih kulturnih i intelektualnih udruga, razgovaralo se o “odnosima između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice te njezinih pripadnika u BiH, rastućoj islamofobiji i antibošnjačkoj propagandi, sigurnosnim prijetnjama s kojima se BiH suočava, pokušajima povijesnog revizionizma i negiranja agresije i genocida počinjenih u BiH te o položaju povratnika u entitetu RS”.

Medijima je dostavljeno 10 zaključaka u kojima se, između ostaloga, traži zaključivanje ugovora između BiH i Islamske zajednice BiH, najoštrije osuđuju “neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka”, uz ocjenu kako je namjera takvih tvrdnji da se svjetska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, a osobito o njezinim građanima muslimanima, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji, te da ih se na taj način politički delegitimira.

- Odlučno odbacujemo drsku, uvredljivu i potpuno neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na tlu BiH. Bošnjaci su trajno opredijeljeni za očuvanje i jačanje cjelovite BiH kao demokratske, multietničke, europske, sekularne i građanske države utemeljene na vladavini zakona, članice EU i NATO-a - navodi se u zaključcima i odbacuju, kako se ističe, pokušaji da se Bošnjake svede na status vjerske skupine.

Poruke

Dok su se političari ustezali od izjava, predstavnici udruga bili su rječitiji, pa je tako predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić izjavio kako je to bio sastanak u kontinuitetu koji je započet prije 20-ak dana, kada je započet razgovor “o cjelokupnom konstruktu agresije na istinu o BiH”.

- Danas smo tu priču nastavili. Razgovor je tekao u smjeru dolaženja do stavova i zaključaka koji pokazuju koje su to linije agresije na istinu o BiH, odnosno pokušaj da se kaže koji je to skup elemenata koji žele reći kako su Bošnjaci vrlo opasna skupina u Europi, da Bošnjaci nekome smetaju u Europi - kazao je Lavić.

Predsjednik Asocijacije neovisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović kazao je kako je najveća korist od tog sastanka u tome što se “na neki način, profiliraju državotvorne političke snage, ne samo političke nego i intelektualne, religijske…”.

- U tom smislu važno je istaknuti kako se iz jednog stanja defenzive treba konačno prijeći u stanje ofenzive na način na koji je to već iskazano ovim zajedničkim pristupom četiriju političkih stranaka oko izmjene Izbornog zakona - kazao je Kulenović i ne pokušavajući sakriti činjenicu kako su formalno bošnjačke i formalno građanske snage u BiH potpuno ujedinjene. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije