Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nagrade za inovcije bh. znanstvenika na izložbi 'Arca' u Zagrebu

18. listopada 2021. u 18:53 0 komentara 48 prikaza

Na sedmoj ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija „Arca“, završenoj jučer u Zagrebu, nagrađena je zlatnom medaljom inovacija „Smanjenje emisije CO2 u procesu proizvodnje cementa i sode“ tuzlanskog istraživačkog kvarteta.

Sva četvorica autora su tehnolozi, prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović; doc. dr. sc. Nedžad Haračić; mag. sc. Nisad Avdić i dipl. ing. Damir Mulamehmedović.

- Jedinstvenu srebrnu medalju dobila je magistrica građevinskih znanosti, koja je ovo zvanje stekla u SAD, Sarajka Dragana Janković, za svoj komplementarni dvočlani opus - „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“. Nije nužno biti čovjek od visokih znanosti pa naslutiti koja je vrijednost ovih inovacija, kada se zna kakav je to „tanki uzorak“: radi se o pločicama dimenzija 20 x 10 x 1 mm izrađenim od - betona - priopćeno je.

Srebro je dobila još jedna magistrica ekonomskih znanosti Amra Halilović, za „Elektro-roletnu za zaštitu od insekata i glodara“. 

Srebro je dobio i Milan Karamatić, iz Posušja, za „Alatku za branje voća s viših grana“.

Jedan od najplodotvornijih i najnagrađivanijih bh. inovatora, Ljubušak Sašenko Sadiković, također je dobio srebrnu medalju, ovog puta za inovaciju koja ublažava olujne bočne udare sa strana, prilikom spuštanja aviona duž slijetne piste. 

Elma Selimbašić studentica iz Kladnja je izumila „Uređaj za liječenje i zaštitu životinja na daljinu“.

- Zna li se da se svi medicinsko-zaštitni elementi prenose dronom, „zagonetka“ je napola riješena. Međutim, pravu ocjenu dat će najveći svjetski stručnjaci iz Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojoj je Elma podnijela prijavu za priznanje patenta - navodi se u priopćenju AIBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.