jedna od najzaraznijih bolesti

Naglo širenje hripavca: U sudsjedstvu kaos, ima li ga u BiH?

testiranje na hripavac
Sanjin Strukic/PIXSELL
29.11.2023.
u 19:41

Za sada nemamo prijava, niti u lokalnoj zajednici ima takvih naznaka, ali očekujemo povećan broj u zimskim mjesecima - kazala je Andrea Jurić

U Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima, potvrđeno više od 660 slučajeva oboljenja od pertussisa ili hripavca te su uvedena testiranja na ovu akutnu bolest.

Na području BiH za sada su prisutni samo pojedinačni slučajevi velikog kašlja. U listopadu je u Mostaru od komplikacija izazvanih ovom bolešću preminula dvomjesečna beba.

Prema riječima dr. Aide Pošković-Bajraktarević, specijaliste epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije, tijekom posljednje tri godine nije zabilježen niti jedan potvrđeni slučaj hripavca na području ove županije, piše Avaz.

- Za sada nemamo prijava, niti u lokalnoj zajednici ima takvih naznaka, ali očekujemo povećan broj u zimskim mjesecima. Posebno što su nam stope obuhvata imunizacijom za sve cijepnopreventabilne bolesti niske - kazala je Andrea Jurić, direktorica ZJZ Zapadnohercegovačke županije.

Direktorica ZJZ ZHŽ pojašnjava da posebno zabrinjava loš odziv u procesu obveznog cijepljenja djece.

Upravo cijepljenje je ključna preventivna mjera za hripavac, jednu od najzaraznijih bolesti, karakterističnu po teškim napadima kašlja. Najrizičnija grupa su djeca do sedme godine, ali obolijevaju i odrasli.

Simptomi

Simptomi se javljaju postepeno, počinju kihanjem, a nastavljaju se kašljanjem koje je najintenzivnije noću. Zbog simptoma sličnih prehladi u početku se najčešće ne sumnja na nju, pa pacijent neometano širi infekciju. 

Komplikacije su različite i česte, a u nekim slučajevima su to prestanak disanja ili apneja, sekundarne infekcije poput upale pluća ili srednjeg uha, zbog naprezanja prilikom kašlja mogu se javiti i krvarenja iz nosa ili kila, a poseban problem je pojava abnormalnosti credišnjeg živčanog sustava, posebno kod dojenčadi.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije