Dan općine Vitez

Naglasak na izgradnji mosta preko rijeke Lašve i prilaznih cesta

29.04.2018.
u 12:30

Nizom raznolikih manifestacija, kulturnih, sportskih, humanitarnih, edukativnih, književnih, likovnih izložaba, promocijom knjiga (monografija “Vitez, grad i općina”…), koncerata, kazališnih predstava, ekoloških, zdravstvenih (promocija znanja o dijabetesu “Pješačenjem do zdravlja”…)… obilježavan je i obilježen 28. travnja, Dan općine Vitez. Sve je počelo još 15. travnja košarkaškim turnirom za djecu i međunarodnim nogometnim turnirom za dječake (Trofej grada Viteza).

Svečanost

U okviru ovih svečanosti obilježena je i 90. godišnjica uspješnog rada i djelovanja Osnovne škole Bila u istoimenoj viteškoj mjesnoj zajednici. Na Gradskom trgu postavljena je izložba kreativnih štandova (rukotvorine, ukrasni predmeti, prehrambeni proizvodi…). Impozantnim defileom gradom su prošli članovi sportskih klubova i udruga, održan je turnir u mini-basketu…, a svečanosti su završene 29. travnja memorijalnim stolnoteniskim turnirom u spomen na legendarnog Miroslava Bekavca Bekija i glazbenim koncertom na Gradskom trgu. Bogato, raznoliko, masovno, kvalitetno…, kao malo kada do sada.

No, središnji dio obilježavanja Dana općine Vitez svakako je svečana sjednica Općinskog vijeća održana u kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu. Sjednicom je predsjedao predsjednik Hidajet Sivro koji je u svom obraćanju govorio o radu, o međustranačkoj i međunacionalnoj dobroj suradnji, o funkcioniranju, planovima i prioritetima u nastavku rada izbornog mandata.

Prigodnim riječima, zanimljivo i sadržajno, okupljenima se obratio i općinski načelnik Tomislav Bošnjak–Matić, naglašavajući ulogu i zadatke lokalne uprave, ustanova i javnih poduzeća u potrebama građana, koje mogu i moraju biti još bolje, učinkovitije, kvalitetnije…, na zadovoljstvo svojih sugrađana. Kazao je načelnik kako je općinski proračun, koji se posljednjih godina kreće u iznosima od oko 7,5 milijuna KM, što je (pre)malo, nedostatan za brojne planirane i potrebne, prije svega infrastrukturne, zahvate – vodoopskrba, lokalna prometna infrastruktura, zbrinjavanje otpada (u suradnji sa susjednim općinama), kanalizacijska mreža… Načelnik Bošnjak je posebno naglasio nastavak izgradnje nužne infrastrukture u Poslovnom centru te izgradnju mosta preko rijeke Lašve i prilaznih cesta što bi, konačno, nakon dugih godina obećavanja i čekanja grad “izvelo” na obalu rijeke i povezalo gradsko središte s Poslovnim centrom, jednim od najveći takve vrste u Bosni i Hercegovini. A upravo taj centar i cjelokupno viteško gospodarstvo u protekloj su godini imali ukupan prihod od tek nešto malo manje od milijardu i pol maraka, pa tako Vitez s tek desetak posto ukupnog broja stanovništva u Srednjobosanskoj županiji, županijski proračun puni u dvostruko većem postotku.

Nagrade

Ovaj put, nažalost, nije bilo govora o problemu grijanja grada, rak- rane Vitežana, što oni tumače kako, za sada, od grijanja, tog velikog nedostatka grada (Vitez je centralno grijanje imao prije više od 40 godina), nama ništa. Želje i potrebe su jedno, a mogućnosti (financijske), očito je, nešto sasvim drugo. Na ovoj svečanosti, već tradicionalno, dodijeljena su godišnja priznanja. Plakete grada Viteza dobila je viteška tvrtka Nutal d.o.o., vlasništvo Alije Hajdarevića, uspješni glazbeni djelatnik Perica Strukar i Ženski rukometni klub Vitez za viskoka sportska dostignuća. Priznanje je primio trener Kristijan Blaž.

Posthumno za doprinos u jačanju i promociji humanosti i tolerancije priznanje je dodijeljeno omiljenom fra Franji Grebenaru i Mehmedu Mehiću za sveukupan doprinos razvoju općine Vitez. Priznanja su primili brat fra Franje Petar i Mehmedova kći Aida Luković, a sva priznanja zaslužnim uručili su predsjednik Općinskog vijeća i općinski načelnik Hidajet Sivro i Tomislav Bošnjak–Matić.

Svečanom ugođaju svojim nastupom doprinos su dali učenici Glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, područni odjel u Vitezu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije