Opasni virus se širi

Nadomak BiH stigla ptičja gripa

02.01.2017.
u 10:00

U 2017. godini bit će obilježena dva desetljeća od kada se na svijetu pojavila ptičja gripa. Godine 1997. u Hong Kongu pojavio se patogeni soj podtipa H5N1 te se nakon toga proširio Azijom i istočnom Europom. Oko 120 milijuna ptica uginulo je od ptičje gripe ili usmrćeno zbog nje. U godinama koje su uslijedile ptičja gripa postala je itekako opasna. U studenome 2016. objavljeno je da se sjeverom Europe brzo širi virus ptičje gripe H5N8, a prijenosnici su divlje ptice koje ne pokazuju nikakve simptome. Gripa s podtipom H5N8 pojavila se u Hrvatskoj, u Križnici, u Virovitičko-podravskoj županiji. Od nje je na jednom obiteljskom gospodarstvu uginulo svih 15 domaće peradi - kokoši, pataka i pilića, piše Večernji list BiH.

Nema opasnosti od širenja

- Križnica je izolirano selo na lijevoj obali Drave gdje ukupno 22 mala gospodarstva uzgajaju perad za vlastite potrebe, navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, u kojem stoji kako nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, ali je nužno provesti sve mjere opreza. Tako je to naselje izolirano i uspostavljena je zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Što se tiče BiH, veterinari s kojima smo razgovarali tvrde kako je u ovoj zemlji za sada sve pod kontrolom.

Mjere opreza nužne

- Podtip virusa H5N8 nije opasan za ljude, ali jest za ptice i perad te će, ako se zaraze, to donijeti višestruku štetu farmama. Nadamo se kako do tog neće doći. I u RH je riječ o izoliranom slučaju, ali treba pratiti situaciju i reagirati ako se nešto dogodi. Za sada je sve pod kontrolom, kazao nam je veterinar koji je posljednjih godina pratio ove slučajeve u BiH, a osobito u svijetu. Zemlje okruženja su, prema sadašnjim informacijama, itekako spremne za ovakve slučajeve. - Mjere opreza su nužne ne samo kad je u pitanju ova bolest već i sve ostale. Treba istaknuti kako je, uz sigurnosne mjere, praćenje zdravlja i dobrobit životinja, kad se sumnja u neke promjene, prva adresa veterinar. Treba mu se obratiti i on će dati savjet i djelovati, istaknuo je Budimir Plavšić iz Uprave Ministarstva poljoprivrede u Srbiji. Također, ističe se kako je ovaj podtip virusa puno blaži nego onaj koji je bio aktualan 2006. kada su ljudi umirali od gripe. Službe su u stanju pripravnosti, prate se izvješća Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?