Sulomia je jedna od 70-ak izbjeglica u Međugorju

Nadam se da ću 2024. dočekati u svojoj Ukrajini

storyeditor/2022-12-29/sol.png
30.12.2022.
u 16:00

Zvona međugorske crkve zamijenila su zvuk svakodnevnog bombardiranja kojima je Sulomia do prije pet mjeseci bila izložena u svom rodnom gradu u Ukrajini

Izbjeglice iz Ukrajine koje su utočište od rata pronašle u Međugorju, 2023. godinu dočekat će u molitvi i daleko od svojih domova i obitelji. Njih oko 70, koliko ih trenutačno tu boravi, svakodnevno moli za mir i prestanak rata u njihovoj zemlji. Nadaju se da će iduću Novu godinu dočekati u toplini svojih domova, piše N1.

Osmijeh je ipak tu

Zvona međugorske crkve zamijenila su zvuk svakodnevnog bombardiranja kojima je Sulomia do prije pet mjeseci bila izložena u svom rodnom gradu u Ukrajini. Unatoč svim nedaćama koje su pogodile njezinu zemlju, osmijeh na njezinu licu uvijek je prisutan zahvaljujući molitvi i miru koji je, kaže, ovdje pronašla. Boravak u Međugorju smatra misijom.

- U Međugorju sam pet mjeseci i osjećam se tako dobro jer sam u blagoslovljenom mjestu, Marija je sve vrijeme uz nas i moja duša je mirna. Trebamo više molitve jer mnogo je čuda koja su se dogodila zahvaljujući molitvama, a to mojim zemljacima treba. Vrlo je važna misija nas koji smo u Međugorju - kazala je Sulomia, izbjeglica iz Ukrajine.

Ova 27-godišnja djevojka u Međugorje je stigla sama, u Ukrajini je u strahu, mraku i bez struje ostala cijela njezina obitelj.

Nije, kaže, mogla ni zamisliti da će božićne i novogodišnje blagdane dočekati u ovakvu stanju pa se nada da je to prvi i posljednji put.

- Nema struje zbog stalnog bombardiranja, jako je teško i psihički i fizički sve podnijeti, zato je molitva jedino što nam preostaje - navela je Sulomia.

Kako bi njihov boravak u Međugorju protekao bez ikakvih briga, pobrinuli su se članovi Crvenog križa. Uz pomoć međunarodnih organizacija svakodnevno se trude izmamiti osmijeh na dječja lica, posebno, kažu, u ovo blagdansko vrijeme. Tako su i slikovnicom na ukrajinskom jeziku obradovali dječicu koja u Međugorju pohađaju online nastavu.

Zahvaljujući UNICEF-u i UNHCR-u imamo najsuvremenije opremljenu školu u OŠ Bijakovići gdje djeca pohađaju online nastavu, uz to svi oni imaju svoje laptope, tako da u svakom trenutku mogu pratiti nastavu.

- Što se tiče zdravstvene i druge skrbi, mi smo tu 24 sata i dajemo psihosocijalnu potporu - kazao je Andrija Stojić iz Crvenog križa Čitluk. Njihove želje uglavnom su skromne, ne traže mnogo. Misli i molitve usmjerene su samo k jednom, a kako bi ih barem nakratko opustili, članovi Crvenog križa pobrinut će se da novogodišnju noć provedu u nešto veselijem ozračju. - Pripremamo zajedno dočekati Novu godinu u nadi da će sljedeće svatko biti u svome domu - dodao je Stojić. Tome se nada i Sulomia. No, umjesto u druženju i slavlju, vrijeme će i u novogodišnjoj noći provesti u molitvi. Mjesta, kaže, veselju nema, ali željama ima uvijek:

Mir cijelome svijetu

- Mir za Ukrajinu, ali ne samo za Ukrajinu, nego za cijeli svijet - poručila je Sulomia. Osim izbjeglica, ovih dana u Međugorju su boravili brojni hodočasnici iz Ukrajine, koji su pred kipom Kraljice Mira sa suzama u očima molili za spas svoje domovine, prenosi jabuka.tv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije