Intervju: Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, ministar financija i riznice BiH te član Predsjedništva HDZ-a BiH

Nadam se da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon i vratiti povjerenje među narode

24.11.2022.
u 16:40

Bevanda je poručio i kako bi nova vlast jednostavno morala biti učinkovitija, osvrnuvši se pritom na protekli mandat za koji je kazao kako je bio put izazova

Potpisivanje programskog sporazuma HDZ-a BiH i stranaka "osmorke" rezultat je procesa kroz koji su hrvatska i bošnjačka strana tražile modele međusobnog kompromisa u cilju ubrzanja euroatlantskog puta BiH, ali i rješavanja nekih otvorenih političkih pitanja, poput izmjena izbornog zakonodavstva. Sudionik nedavnih pregovora Vjekoslav Bevanda, član Predsjedništva HDZ-a BiH te aktualni zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice, u intervjuu za Večernji list osvrnuo se na neke od ključnih elemenata programskih načela na kojima je inzistirao HDZ BiH. - Nadam se kako će domaće političke snage, odnosno svi mi zajedno, učiniti sve kako bi došlo do nužnih i potrebnih izmjena izbornog zakonodavstva te, tamo gdje je to potrebno, Ustava i da će to zasigurno relaksirati u potpunosti situaciju - poručio je Bevanda, osvrnuvši se pritom i na ekonomski dio programskih načela koja idu u smjeru otvaranja novih radnih mjesta, kao i poreznoga rasterećenja. Bevanda je poručio i kako bi nova vlast jednostavno morala biti učinkovitija, osvrnuvši se pritom na protekli mandat za koji je kazao kako je bio put izazova.

- S ovako dugim iskustvom u radu izvršne vlasti, mogu iskreno reći da ne znam kada mi je bilo teže nego u posljednje tri godine - dodao je Bevanda.

Večernji list: Važan dio programskih načela na kojima je HDZ BiH inzistirao odnosi se na ekonomsko-socijalne reforme. Možete li nam dati presjek ključnih koje se namjeravaju provesti u idućem razdoblju te se osvrnuti i na sam sporazum?

- Mislim da je već mnogo toga i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović objasnio u javnosti. Kada je riječ o ekonomskom i socijalnom dijelu sporazuma, riječ je o stvarima koje su potpuno logične i opravdane. Naglasak je pritom kako se proračuni moraju na svim razinama donositi do kraja tekuće godine za sljedeću godinu. Druga važna stvar je reforma javne uprave, a što je nužnost za BiH, pri čemu je do sada bilo malo pomaka po tom pitanju. Treći važan čimbenik ovog ekonomskog dijela odnosi se na potrebu da se "pretrese" porezni sustav kako bi bio učinkovitiji i u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, kao i poreznoga rasterećenja svih građana. Ovo su ključni ekonomski smjerovi koje ima programska osnova o kojoj govorimo.

Večernji list: Kada govorimo o političkom dijelu, euroatlantski put posebno je naglašen u programskim načelima koja je ponudio HDZ. Kolika je važnost takvih poruka?

- Mi smo uvijek bili za euroatlantski put i to je bio prioritet našeg političkog djelovanja, a to smo i posebice naglašavali u svim istupima i razgovorima. Mnogo toga se u ovom ozračju, a prilikom čega je i mnogo toga medijski bilo zamračeno, možda nije dovoljno viđalo, ali je bilo u startu tu među prioritetima. Treba kazati kako je to jedini izbor za državu BiH.

Večernji list: Naravno, među prioritetima je i nastavak rada na izmjenama Izbornog zakona?

- To je također dio programskih načela. Svi znamo kako je potrebno mijenjati Izborni zakon, ali, evo, sada je ta obveza i stavljena na papir. Nadam se da će domaće političke snage, odnosno svi mi zajedno, učiniti sve kako bi došlo do nužnih i potrebnih izmjena izbornog zakonodavstva te, tamo gdje je to potrebno, Ustava, da će to zasigurno u potpunosti relaksirati situaciju te da se sve radi u ozračju i pokušaju povratka povjerenje među sve narode.

Večernji list: Koliko je bitno da BiH, u vrijeme kada se govori o recesiji u 2023. godini, ali i kada raste potreba ubrzanja puta prema Europskoj uniji, ima program s jasno zacrtanim ciljevima?

- To je jako važno. Ovdje je riječ o programskim načelima, a koja će onda biti razrađivana na svim razinama i po svim segmentima rada. Programska načela bit će pod povećalom, a na neki način riječ je o putokazu kroz koji se zrcali sve ono što nositelji vlasti trebaju raditi iduće četiri godine. Oni će se morati držati toga i ispunjavati zacrtano.

Večernji list: Što slijedi u idućem razdoblju kada je riječ o realizaciji provedbe izbornih rezultata? Hoće li ići prvo u smjeru Vlade Federacije ili Vijeća ministara?

- Mislim da može ići i u jednom i drugom smjeru. Čeka se konstituiranje domova naroda i okončanje toga procesa, nakon čega se može očekivati dodatno intenziviranje. Trebat će krenuti ubrzanim koracima, a pritom postoje uvjeti da sve bude završeno do kraja godine. Kada je riječ o sudionicima procesa, jasno je kako su tu stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH te sve strane to uvažavaju.

Večernji list: Je li bilo riječi o kadrovskim rješenjima?

- Nije se još uvijek razgovaralo o tome, ali je normalno da će doći na red.

Večernji list: Jesu li očekivanja da će nova vlast na programskim načelima biti učinkovitija? Kako gledate na proteklo mandatno razdoblje?

- Jednostavno bi morala biti učinkovitija. Kada je riječ o proteklom mandatu, može se utvrditi kako je bilo dosta izazova. S ovakvo dugim iskustvom u radu izvršne vlasti, mogu reći iskreno kako ne znam kada mi je bilo teže nego u posljednje tri godine. Nisam očekivao da će to biti tako. Mislim da se nikada više to vrijeme neće ponoviti i da ćemo mi stvarno sada ići jednim ubrzanim putom naprijed. To je u konačnici i moj cilj. Jer, prepuno je blokada u BiH, kao i podmetanja, a nekada i prljavih stvari, a to čovjeka umara. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?