Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Načelnici, vijećnici i sveučilišni profesori među iranskim obavještajcima u BiH

11. ožujka 2017. u 07:00 0 komentara 6612 prikaza
10.03.2017.,  Karlovac - Karlovacki ugostitelj, vlasnik kafica VIP u Radicevoj ulici postavio je iznad ulice 48 crvenih kisobrana kako bi ozivio ovu uspavanu ulicu u sredistu grada.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar obrane SAD-a optužio je Iran da je “najveća svjetska država koja sponzorira terorizam” u tjednu kada raste napetost između dviju zemalja. James Mattis upozorio je da svijet neće ignorirati iranske aktivnosti za koje je rekao da destabiliziraju cijeli Bliski istok.

Kontakti s obavještajcima

I dok odnosi između SAD-a i Irana ulaze u novu krizu, nema nikakve sumnje da će Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu od aktualne administracije dobiti određene instrukcije i zadatke, s obzirom na to da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prošle godine izradila izvješće “2783” o pojačanim aktivnostima iranskih obavještajnih službi u BiH. Izvješće je zapravo presjek saznanja o djelovanju i aktivnostima iranskih obavještajaca u posljednjih petnaestak godina, a uglavnom se temelji na informacijama koje je prikupila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH. U izvješću “2783” NSA, posebna pozornost posvećena je akciji kodnog naziva “Platon”, koju su djelatnici OSA-e proveli u najstrožoj tajnosti. To izvješće OSA-e ima službeni naziv “Analiza operativne akcije ‘Platon’”, a načinjeno je 7. lipnja 2009. i zavedeno pod brojem UR-04-429/09., a otipkano je na više od stotinu stranica. Osim informacija OSA-e, u izvješću NSA korištene su i informacije do kojih su došle zapadne obavještajne službe, piše Slobodna Bosna. “NSA raspolaže s oko 650 imena pripadnika najviše iranske, ali i još nekoliko obavještajnih službi islamskih zemalja u BiH, dok je u službama u BiH u optjecaju još 330 imena. Taj broj od skoro 1000 pripadnika tajnih obavještajnih službi Irana, Pakistana, Kuvajta i Saudijske Arabije alarmantan je i predstavlja posebnu kočnicu na putu BiH k NATO-u, ali i veliku prijetnju za nacionalne sigurnosti zapadnih zemalja, a osobito SAD-a”, stoji, između ostalog, u izvješću NSA. “Prema podacima OSA-e, kad je riječ o bh. građanima, spominju se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu. On je bio prevoditelj jednoj skupini državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u Pazariću, najvjerojatnije trenutačno boravi sa suprugom u vojarni u sjevernom dijelu Teherana. Na popisu su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvjesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović”, stoji u izvješću NSA, u kojem je navedeno da je OSA najviše podataka prikupila za Mulaomerovića koji je jedno vrijeme bio vijećnik u Skupštini općine Trnovo, ali je radio i u Postaji javne sigurnosti Trnovo i PU Tarčin te u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID). “Prema raspoloživim podacima, Ramiz Mulaomerović boravio je u Iranu tijekom 1995., kada se nalazio u skupini državljana BiH koji su upućeni u Iran i tom prilikom je koristio lažnu putnu ispravu na ime Amer Hodžić. Tada su s njim u Iran otputovali i Abaz Ćutuk, Mevludin Babajić i Salih Pindžo. Radio je za Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti Irana (MOIS), u Pazariću ga je obučavao osobno Ali Bajet. Tijekom 1995. bio je na obuci u Iranu. Nakon povratka u BiH održavao je stalne kontakte s iranskom obavještajnom službom”, navodi se u izvješću OSA-e. Također, otkriveno je da je i čitav niz intelektualaca postao sastavni dio iranskih obavještajnih službi, a posebno MOIS-a.

Nevladin sektor i kontakti

Jedan od njih je, prema tvrdnji iz izvješća OSA-e, i dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a zatim i direktor Radiotelevizije Islamske Republike Iran u Sarajevu. Za bosanske obavještajce posebno je bio zanimljiv i jedan od ljudi koji je državljanstvo BiH dobio zahvaljujući svom sudjelovanju u ratu - Javdan Amjad zvani Medžid, pripadnik Odbora šijitske organizacije koja djeluje na području BiH. Njegovo ime se spominje i u više operativnih akcija šifriranih imena “Sidro” i “Maraton” gdje je nedvosmisleno zaključeno da radi za više tajnih službi Irana, a da je u stalnom kontaktu sa šefom IRGC-a Alijem Sabetom. Nazočnost pripadnika iranske tajne obavještajne službe u BiH naglo je pojačano od početka 2012. godine, kao i aktivnosti iranskih službenika i diplomata. Prema izvorima OSA-e, posljednjih godina (od 2012.) osobe povezane s iranskom obavještajnom službom najviše kontaktiraju predstavnike nevladinog sektora i osobe okrenute radikalnom islamu i terorizmu.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.