U Federaciji BiH

Na tržište neće moći deterdženti koji nisu biorazgradivi

13.12.2017.
u 11:00

Na tržištu Federacije BiH se neće moći prodavati deterdženti koji nisu biorazgradivi. Naime, pred federalnim zastupnicima uskoro bi se trebao naći Zakon o kemikalijama koji je usvojen na Vladi federacije BiH, a kojim se definira proizvodnja, stavljanje na tržište i postupanje s kemikalijama na području Federacije BiH.

“Deterdžent se može staviti na tržište ako surfaktant sadržan u tom deterdžentu ispunjava kriterije potpune aerobne biorazgradivosti i ako druge kemikalije sadržane u deterdžentu ispunjavaju uvjete propisane ovim zakonom”, navodi se, između ostaloga, u Zakonu o kemikalijama. Proizvođač i uvoznik koji stavlja deterdžent na tržište, a koji je namijenjen općoj uporabi, dužan je izraditi listu podataka o sastavu deterdženta i tu listu ovjeriti kod odgovorne osobe. Zakon se zasniva na načelu da proizvođači, uvoznici ili krajnji korisnici trebaju osigurati da proizvode prodaju na tržištu ili koriste tvari koje nemaju štetno djelovanje na ljudsko zdravlje ili životnu sredinu, posebno treba istaknuti da su odredbe ovog zakona zasnovane na načelu mjera predostrožnosti.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?