Prati se situacija

Na svjetskim burzama zabrinutost zbog širenja delta soja

wall street
01.08.2021.
u 09:52

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, unatoč boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija, a oprezno se trgovalo i na ostalim najvećim svjetskim burzama zbog daljnjeg širenja delta soja koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 34.935 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 4.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 14.672 boda.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 89 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 90 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Podršku tržištu pružile su i poruke čelnika američke središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku i da se oporavak gospodarstva nastavlja.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Powell poručio je da bi se situacija na tržištu rada trebala dodatno poboljšati prije nego što središnja banka počne ukidati poticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila koronakrizu.

„Najpozitivnija vijest za tržište je da Fed nije ni blizu povećanju kamata”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Ulagači su se, naime, plašili da bi Fed mogao signalizirati da će zbog jačanja inflacije početi ukidati poticaje prije nego što se očekuje.

No, središnja banka ponovila je da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.

Ulagači oprezni

Ipak, na tržištima je krajem tjedna zavladao oprez zbog brzog širenja delta varijante koronavirusa i jačanja inflacijskih pritisaka.

„I dalje stižu vijesti o delta varijanti, rastu broja slučajeva zaraze, pa mi se čini da postoje zabrinutosti da bi se oporavak gospodarstva mogao usporiti”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Uz to, krajem tjedna pale su cijene dionica tehnoloških divova, premda su mnogi od njih, među ostalim, Alphabet, Apple i Microsoft, ostvarili rekordne rezultate u proteklom tromjesečju.

Međutim, u petak je Amazon objavio nešto slabije rezultate nego što se očekivalo i najavio usporavanje rasta prodaje u idućem razdoblju, pa je cijena dionice te kompanije potonula više od 7 posto, što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor.

„Ukupno gledajući, zarade su bile dobre. No, Amazon i još neki su popustili. Ovo tržište pokreću tehnološki divovi. Kada njima ide dobro, tržište raste, a kada im ne ide, tržište pada”, kaže Dollarhide.

Različito poslovanje burzi širom svijeta

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 7.032 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 6.612 bodova. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 15.544 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 27.283 boda.

I na većini ostalih azijskih burzi indeksi su prošloga tjedna pali, ponajviše na kineskim tržištima, koja su pod pritiskom strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije