Skandal na konferenciji koja se bavi EU integracijama

Na Sveučilištu u Osijeku predavanje održao DF-ov jurišnik koji je veleposlanika RH nazvao ustašom

storyeditor/2024-06-17/begic.jpg
18.06.2024.
u 13:00

Zastupnik Demokratske fronte u državnome Parlamentu i visoki dužnosnik te stranke Zlatan Begić sudjelovao je protekloga tjedna na konferenciji koju je organizirao Pravni fakultet Sveučilišta "Josip Juraj Strossmayer" u Osijeku te održao predavanje na jednome od panela promovirajući šovinističku propagandu koja se u Bosni i Hercegovini svodi na pokušaj ozakonjenja dominacije Bošnjaka, što je model koji je redovito na Balkanu vodio nesporazumima i sukobima, piše Večernji list BiH. Čak i da se postrani stave interesi hrvatskih sunarodnjaka u BiH, osječko državno sveučilište ugostilo je radikalnog političara čije su izjave počesto na granici uravnoteženoga, a prije oko pola godine veleposlanika te iste države pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nazvao ni manje ni više nego - ustašom.

Napad na Šimonovića

- Veleposlanik Hrvatske u UN-u je ustaša, upravo zbog toga i jest veleposlanik jedne od zemalja agresora na Bosnu i Hercegovinu – što je Hrvatska. Svijet dugo nije vidio perfidniju nacističko-rasističku politiku kao što je politika naših zapadnih susjeda, jednostavno žude da nas ograde žicom. Bodljikavom! - napisao je na svome Facebook i X profilu Zlatan Begić (DF) 2. studenoga. On je ustašom nazvao stalnog predstavnika Hrvatske pred UN-om Ivana Šimonovića, koji je primjer profesionalnog i odmjerenog diplomata. Begić je reagirao nakon što je Šimonović u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda istaknuo stav da Hrvatska ne priznaje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. - U vezi s nazočnosti gospodina Komšića na današnjem sastanku i njegovim zaključcima želim ukazati da ga Republika Hrvatska ne prepoznaje kao legitimnog člana Predsjedništva BiH - rekao je tada hrvatski veleposlanik. - Iskreno se nadamo da će izmjene Izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti - rekao je Šimonović. Nakon toga reagirao je Begić, koji je i sveučilišni profesor u Tuzli. Unatoč njegovim primitivnim istupima, kolege iz Osijeka odlučili su ga pozvati na konferenciju "Europska unija na raskrižju – načini očuvanja demokracije i vladavine prava". Panel na kojemu je govorio moderirala je profesorica Anita Blagojević s Pravnoga fakulteta, kojemu je dekan Tunjica Petrašević, a rektor Sveučilišta je Vlado Guberac. Da organizatori konferencije imaju imalo samopoštovanja, pa čak i vještina pretraživanja na Googleovoj internetskoj tražilici, posve sigurno ne bi za govornika na panelu pozvali zastupnika Demokratske fronte Zlatana Begića. Inače, tema njegova obraćanja bila je "Daytonski koncept provedbe zakonodavne i drugih funkcija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine: urušavanje vladavine prava i učinkovite političke demokracije". Tijekom toga predavanja govorio je nešto "umivenije", no svejedno je govorio o diskriminaciji "građana", o navodno nejednakoj vrijednosti glasa, o presudama Europskog suda za ljudska prava... To je predavanje posve suprotno od njegovih "stavova" iznesenih na društvenim mrežama, gdje je hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana nazvao "nacistom" i "skinhead rasistom", a počesto daje komentare o Izbornome zakonu.

Nacisti, izdajnici...

- Po tužiteljstvu, nije problem što rasisti dogovaraju Izborni zakon na "kršćanskim osnovama" (umjesto na demokratskim!), nego je problem kada o tome progovore oni kojima je po tom zakonu namijenjena uloga sužnja. Krist je, međutim, uvijek na strani sužnja, nema to veze s njim. Svanulo? - napisao je nedavno radikal Begić. Uz objavu vezanu uz hrvatsku europarlamentarku Željanu Zovko i njezin istup oko stanja u Gazi napisao je objavu u kojoj ju je povezao s "nacizmom i fašizmom". - Fašizam i nacizam nisu još poraženi. Oni danas imaju svoje zastupnike u Europskome parlamentu. Izgledaju gotovo identično ljudima, a jedan dio živi i u našem susjedstvu - napisao je na lošem engleskom Begić. Nerijetko se uključuje i u prozivanje trenutačnih vladajućih probošnjačkih stranaka u Sarajevu, slijedeći lov na vještice koji zajedno organizira SDFA grupacija. A taj komentar objavljen na X-u odnosio se na izbor suca Marina Vukoje, Hrvata, u Ustavni sud BiH. - Izravno kršenje Ustava, ignoriranje znanstvenih i stručnih kriterija, narušavanje demokratskih načela istaknuto je kroz izbor suca u državni Ustavni sud. Oni koji su došli na vlast za vaša 2022 glasa vrlo uporno to rade. Sramno je da su to danas SDP, NS i NIP. Jel' svanulo - napisao je nedavno Begić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije