TOMISLAVGRAD

Na sjednici Skupštine HBŽ-a pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa

hbz
01.12.2016.
u 21:14

Klub Bošnjaka i Srba u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) na današnjoj redovitoj sjednici pokrenuli su pitanje vitalnog nacionalnog interesa na tri točke dnevnog reda, javlja Fena.

Vitalni nacionalni interes klubova povučen je na Prijedlog odluke o imenovanju tajnika Skupštine, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o prijenosu prava i obveza Šumskog gospodarskog društva te na Nacrt zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u HBŽ-u.

Nakon što nisu na samom izglasavanju o dnevnom redu povučene spomenute točke dnevnog reda na što su inzistirali klubovi Bošnjaka i Srba kao i nekoliko zastupnika iz reda hrvatskog naroda, kazano je da će pri svakoj od njih biti povučen vitalni nacionalni interes.

Kao predlagač Prijedloga odluke o imenovanju tajnika Skupštine Branko Ivković (HDZ BiH) inače predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Skupštine, zastupnicima je prenio niz događanja koje su se posljednjih godinu dana događale oko izbora tajnika, gdje je proveden natječaj i izbor rukovodećeg državnog službenika po Agenciji za državnu službu FBiH.

On je istaknuo da mu se stavlja na teret kršenje proceduralne pogreške oko izbora tajnika na način da je bez znanja ostalih članova povjerenstva donio odluku o raspisivanju natječaja.

Tu činjenicu on brani da je zakonita mada su drugi zastupnici za govornicom među kojima se se istaknuli Jasenko Tufekčić (SDA), Josip Perić (HNL), Nediljko Rimac (HDZ 1990), Drago Puzigaća (SNSD) te Stipe Barun (HDZ BiH) tvrdili drugačije s naglaskom da nije ispoštovana zakonita procedura čime je prekršen Zakon i Poslovnik Skupštine.

Perić, inače član povjerenstva, je kazao kako povjerenstvo ne stoji iza izbora jer je većinom glasova na više sjednica to i odbilo, već da je sve napravljeno "u režiji Ivkovića kao i predsjedatelja Skupštine HBŽ-a Roberta Bagarića (HDZ BiH)". On je pozvao relevantne institucije da poduzmu zakonom predviđene mjere.

Nakon rasprave uslijedilo je glasovanje (za je bilo 13, a protiv 12 zastupnika) čime su klubovi Bošnjaka i Srba povukli pitanje vitalnog nacionalnog interesa i time se ova odluka upućuje na Ustavni sud FBiH koji će dati konačnu odluku spada li ova odluka o imenovanju tajnika u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?