Na Općinskome vijeću ponovno inicijativa

Na sistematske preglede ići će i učenici šestih razreda u Posušju

07.05.2022.
u 13:04

O temi sistematskih pregleda prilikom polaska u šesti razred osnovne škole ponovno se raspravljalo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Posušje

Osim sistematskoga pregleda kojemu pristupaju pri upisu u prvi razred osnovne škole, posuški osnovnoškolci na njega će odlaziti i prilikom prelaska iz razredne u predmetnu nastavu, piše Večernji list BiH.

Plan realizacije

Naime, o temi sistematskih pregleda prilikom polaska u šesti razred osnovne škole ponovno se raspravljalo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Posušje. Vijeće je prethodno podržalo inicijativu da se početkom školske 2021./2022. godine za djecu koja prelaze iz razredne u predmetnu nastavu organizira pregled, no zbog pandemijskih uvjeta to nije bilo izvedivo.

Objavom prestanka stanja nesreće u Zapadnohercegovačkoj županiji protekloga mjeseca ponovno je pokrenuta navedena inicijativa. Jedan od prijedloga koji se mogao čuti na posljednjoj sjednici među posuškim vijećnicima bilo je i organiziranje sistematskoga pregleda odmah nakon onoga predviđenog za buduće prvašiće.

Načelnik općine Posušje Ante Begić predložio je da se s ravnateljem središnje Osnovne škole Ivana Mažuranića Zvonimirom Širićem organizira sastanak kojem će nazočiti i ravnatelj Doma zdravlja Posušje te da se napravi plan realizacije sistematskog pregleda za osnovnoškolce.

Na istoj sjednici upućen je i prijedlog, s obzirom na skoro otvaranje nove osnovne škole, o dodatnim sigurnosnim mjerama u prometu u vidu postavljanja usporivača na prometnicu u blizini škole, a sve kako bi se djeci osigurao što sigurniji prelazak ceste. U istu svrhu, rečeno je i kako je uprava središnje Osnovne škole s Policijskom upravom Posušje dogovorila nazočnost prometne policije u vrijeme dolaska i odlaska djece s nastave. Načelnik Begić pritom je podsjetio na činjenicu kako se pitanju sigurnosti u prometu oko nove škole već doprinijelo izgradnjom kružnog toka te naglasio kako će se u suradnji sa strukom učiniti daljnji koraci kako djeca i ostali pješaci ne bi bili ugroženi u prometu.

Kao novinu najavio je plan rekonstrukcije asfalta i gradnje nogostupa od strogoga središta grada, odnosno Ulice kralja Tomislava do nove osnovne škole, što će također doprinijeti sigurnosti u prometu. Kako je rekao, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za ovaj pothvat. Inače, završetak nove Osnovne škole fra Petra Bakule jedan je od prioriteta Općine Posušje jer postojeća škola nema adekvatne kapacitete s obzirom na broj djece.

Prvi učenici u nove školske klupe trebali bi sjesti već u rujnu početkom nove školske 2022./2023. godine. U novoj osnovnoj školi izvodit će se nastava za učenike od prvog do petog razreda. Njezinim stavljanjem u funkciju također će se stvoriti preduvjeti za organizaciju nastave u jednoj smjeni, što će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa, naveli su ranije iz Općine Posušje.

Vodovod, tržnica...

Osim o temi osnovnoškolaca, na sjednici Općinskoga vijeća razgovaralo se i o poslovanju Vodovoda, dislokaciji tržnice, imovinsko-pravnim odnosima u Ulici Herceg Bosne, planovima za autobusni kolodvor te mogućnosti boljeg rangiranja studenata samohranih roditelja u sklopu općinskoga natječaja za stipendiranje. Usvojena su i brojna izvješća o radu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?