na mali uskrs

Na Putićevu u podružnoj crkvi bit će proslavljen patron

06.04.2018.
u 09:28

Na Mali Uskrs, u nedjelju 8. travnja u podružnoj crkvi na Putićevu proslavit će se patron Uskrsnuća Isusa Krista, a svečano misno slavlje pred novim zvonikom u 11 sati predvodit će fra Josip Mrnjavac, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

- Ova nedjelja naziva se Malim Uskrsom ili Bijelom nedjeljom, zato što je se na taj dan Isus ukazao svojim učenicima u svoj svojoj slavi te ih pozvao da čvrsto povjeruju u Njega i u Njegovo uskrsnuće. Prošle nedjelje proslavili smo Kristovo uskrsnuće, Isusovu pobjedu nad grijehom i smrću. Na ovu Bijelu nedjelju učvrstimo svoju vjeru, opredijelimo se za Krista - rekao je fra Zoran Livančić, župnik župe Dolac te pozvao sve vjernike okolice da sudjeluju u svečanom misnom slavlju ispred novog portala crkve na kojem stoji napisano “Mir vama! Aleluja!” Podsjećamo, idejni koncept o novom zvoniku osnovan je na povijesnom kontekstu vezanom uz župu Dolac i samu crkvu na Putićevu koja je devastirana u ratu 1993. godine. Njezin zvonik miniran je i srušen u ožujku 1997. godine. Ostalo je samo zgarište. Na mjestu starog zvonika novi je izgrađen 2015. godine, čija “nagorena” opeka simbolizira da raste iz zgarišta jednog vremena te svjedoči i uči iz povijesti. Vertikalni procjepi sa svih strana zvonika također aludiraju na njegovo razaranje u prošlosti. Zvonik se iz pepela diže u vidu križa koji simbolizira opstojnost vjernika katolika na ovom mjestu i u ovoj župi. Stilizirani svijećnjak daje konačni pečat sjećanja na prošlost, dok ujedno svijetli za ljepšu budućnost. Zvonik doseže ukupnu visinu od 21 metar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?