nacionalno blago

Na proljeće obnova još jedne kule banjolučkog Kastela

26.02.2018.
u 10:21

Radovi na rekonstrukciji još jedne kule na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, u vrijednosti od oko 100.000 KM, trebali bi početi na proljeće. Radi se o obnovi devastiranog prostora u kojem se svojedobno nalazio ugostiteljski objekt. U okviru priprema za realizaciju ovog projekta, Odjel za komunalne poslove Gradske uprave Banja Luka raspisao je natječaj za rekonstrukciju ove kule i pratećeg bastiona.

Aktivni radovi

- Sredstva za ovaj projekt predvidjeli smo u proračunu za ovu godinu i nadamo se da će radovi biti izvedeni kvalitetno i u roku od 90 dana od uvođenja izvođača u posao, rekao je načelnik ovog odjela Petar Bilčar. U okviru napora za revitalizaciju neobnovljenog dijela tvrđave Kastel, nedavno su aktivirani i radovi na ulaznoj kuli čije je krovište izgorjelo u požaru 2013. Ove radove, vrijedne oko 50.000 KM, izvodi beogradsko poduzeće Koto. Prošle godine su okončani radovi na rekonstrukciji dijela Kastela, u što je uložen 9,1 milijun KM, koji su osigurani iz sredstava Europske unije i Grada Banja Luka. Tvrđava Kastel je najstariji spomenik koji se nalazi u središtu Banje Luke. U povijesnim dokumentima je zabilježeno da su najstariji tragovi naselja na području grada ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru ove gradske tvrđave.

Rimsko naselje

O vremenu nastanka ovog objekta ne postoje pouzdani podaci. Međutim, mnoge okolnosti upućuju na zaključak da se upravo tu nalazilo rimsko naselje Castra. Također, na prostoru tvrđave pronađeni su ostaci slavenskog naselja iz ranog srednjeg vijeka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?