Koliko je potrebno da u BiH otvorite tvrtku

Na priključak struje čeka se 125, a građevinsku dozvolu 179 dana

20.11.2016.
u 07:10

Na temelju analize koju je pod nazivom “Lakoće poslovanja u BiH 2016.” napravio Zavod za programiranje razvoja FBiH, na dozvolu koja je potrebna za priključenje električne energije vlasnik tvrtke u BiH mora ispuniti osam različitih administrativnih procedura i čekati 125 dana kako bi dobio struju u svojoj tvrtki, piše Večernji list BiH.

Sporost administracije

Procedura za dobivanje građevinske dozvole na temelju koje će vlasnik tvrtke moći sagraditi objekt je još kompliciranija i sporija. Analize su pokazale da se za pribavljanje građevinskih dozvola u BiH mora ispuniti 15 različitih, a na konačnu dozvolu se čeka 179 dana. Koliko je administrativno kompliciran sustav plaćanja i povrata poreza u BiH i koliko poreza poduzeća plaćaju, najbolje govori podatak da tvrtke na prosječnoj godišnjoj razini obave 134 plaćanja poreza i potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 22,6 posto od ostvarene dobiti. “Ekonomije diljem svijeta su ubrzale plaćanje poreza i olakšale poslovanje preko objedinjavanja naloga za plaćanje, smanjenjem učestalosti plaćanja i uvođenjem elektroničkog plaćanja. Mnogi su smanjili i porezne stope, a promjene su donijele konkretne rezultate. Neke ekonomije su pojednostavljivanjem plaćanja poreza i smanjenjem poreznih stopa dobile veće porezne prihode”, stoji u analizi Federalnog zavoda za programiranje razvoja. Veliki su problemi i kod rješavanja gospodarskih sporova preko sudova u BiH. Po tom pitanju izvršenje ugovora traje 595 dana i košta 36 posto vrijednosti potraživanja. Iako bi, kako navode ekonomisti iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, “stečajni sustav trebao funkcionirati kao filtar, osiguravati opstanak ekonomski učinkovitih dijelova poduzeća i ponovnu raspodjelu resursa neučinkovitih poduzeća, a brz i jeftin stečajni postupak rezultira brzim povratkom poslovanju zdravih cjelina poslovnog subjekta i osigurava povrat sredstava kreditorima”, BiH je i u tom dijelu zakazala. To pokazuje podatak da stečajni postupak traje u prosjeku 3,3 godine i košta 9 posto dužnikove imovine s najvjerojatnijim ishodom da će poduzeće biti prodano u dijelovima, a prosječna stopa povrata je 37,3 centi na dolar.

Rezultati u regiji i svijetu

Najbolje ukupne rezultate u indeksu lakoće poslovanja u svijetu imaju Novi Zeland, Singapur, Danska, Hong Kong, Južna Koreja, Norveška, Velika Britanija, SAD, Švedska i Makedonija. Prema ukupnoj ocjeni, sve zemlje bivše Jugoslavije se nalaze ispred BiH koja zauzima 81. mjesto, Kosovo je na 60. mjestu, Crna Gora 51., Srbija 47., Hrvatska 43., Slovenija 30., a najbolje stoji Makedonija na 10. mjestu. “Za započinjanje poslovanja, npr. Makedonija i Novi Zeland imaju najmanji broj potrebnih koraka - procedura (1), dok Novi Zeland ima i najkraće vrijeme za njihovo izvršenje (0,5 dana je potrebno za osnivanje tvrtke ). Slovenija ima najniže troškove osnivanja poduzeća (0,0), s još tri zemlje koje nemaju propisan potreban početni kapital”, stoji u analizi “Lakoća poslovanja BiH u 2016.”•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?