BiH kao teroristička zemlja

Na popisu terorističkih napada i oni iz Zvornika i Sarajeva

Forensic investigators stand in front of a police station that had been attacked in Zvornik, April 28, 2015. A gunman shouting
08.02.2017.
u 09:00

Donald Trump u svom posljednjem obraćanju optužio je medije da zataškavaju pojedine terorističke napade i ne izvještavaju o njima. Rekavši da mediji “nisu ni spomenuli” neke napade još jednom je napao “nepoštene medije” koji, rekao je, “ne žele o tome govoriti”. - Imate svoje razloge, rekao je Trump i zapanjio sve nazočne u zračnoj bazi MacDill na Floridi. - Vidjeli ste što se dogodilo u Parizu i Nici. Takve stvari se događaju diljem Europe. Začuđeni predstavnici medija odmah su se obratili Trumpovu glasnogovorniku Seanu Spiceru i postavili mu jedno logično pitanje: “Koji su to napadi o kojima se nije izvještavalo?”. Glasnogovornik nije htio žuriti s odgovorom pa je samo dobacio da će tijekom dana poslati cijeli popis terorističkih napada.

Popis napada

I što je obećao, to je i napravio. Iz Bijele kuće poslali su popis terorističkih napada, ali u cijeloj priči opet ostaje nejasno o kojim se to napadima nije izvještavalo.

Neki napadi su izazvali više publiciteta nego drugi, ali svaki relevantni svjetski medij pokrio je više od 90 posto tih nemilih događaja. Primjerice, BBC je objavio kompletnu listu i ispod svakog događaja opisao je način na koji je prenio tu vijest. Pokrili su gotovo sve. Znakovito je da na popisu nema prošlotjednog napada na džamiju u Quebecu, ali ni najvećeg terorističkog napada u posljednje vrijeme kada je prošle godine u Bagdadu ubijeno 300 ljudi.

Ne može bez BiH

Zanimljivo je kako su na popisu i dva događaja u Bosni i Hercegovini. Jedan je iz Travnja 2015. godine, a na Trumpovom popisu stoji: “U napadu na policijsku postaju u BiH ubijen je jedan policajac, a dva su ostala ozlijeđena. Napadač je vikao: ‘Bog je velik’”. Drugi se dogodio u Sarajevu, a u dokumentu stoji: “Osumnjičeni islamist ubio je dva policajca prije nego što se raznio”. Ovdje se pak radi o slučaju kada su poginula dvojica pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a napadač je kasnije počinio samoubojstvo. Ovo je samo još jedan pokazatelj kakav međunarodni ugled ima Bosna i Hercegovina. Teško je naći bilo koji dokument neke od stranih zapadnih zemalja koji se odnosi na terorizam, a u kojem se ne spominje BiH. Država ima obilježje teritorija na kojem već niz godina djeluju terorističke organizacije i u kojoj djeluju osobe koje su uvelike povezane s terorističkim organizacijama. Bez konkretne borbe protiv terorizma u Bosni i Hercegovini i uhićenja osoba koje su povezane s terorističkim organizacijama teško da će ova država popraviti svoj međunarodni ugled i status kod zapadnih zemalja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije