sanacija klizišta Orlovik

Na području Žepča uloženo 250.000 maraka za projekte i radove na klizištima

13.12.2017.
u 11:00

Radovi na sanaciji klizišta Orlovik završeni su u sklopu UNDP-jeva projekta “Inicijativa za smanjenja rizika od katastrofa”. Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Općina Žepče izdvojili su sredstva u iznosu od 41.399,15 KM za sanaciju klizišta, dok je UNDP vršio stručni nadzor i upravljao projektom.

Nastavak potpore

Jučerašnjem događaju u Žepču nazočili su Josip Martić, ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja sa suradnicima, Mato Zovko, načelnik općine Žepče i pomoćnica načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigita Lovrić te Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) sa suradnicima. Ministar Martić je naglasio da je ovaj projekt jedan u nizu onih koje je Ministarstvo uspješno realiziralo s UNDP-jem.

“Do sada je Vlada FBiH preko Ministarstva za sanaciju šteta nastalih od klizišta i poplava izdvojila 4,5 milijuna, bilo samostalno bilo udruživanjem sredstava, naglasio je Martić. Ministar Martić se zahvalio predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih naroda na dosadašnjoj suradnji i najavio da Ministarstvo u idućoj godini nastavlja financirati projekte na sanaciji šteta u visini od milijun konvertibilnih maraka, kako samostalno tako i u suradnji s Projektima UNDP-ja. U svom obraćanju načelnik općine Žepče Mato Zovko izrazio je zahvalnost koju UNDP od 2014. godine pruža općini Žepče iz kojeg su podržali mnogobrojne projekte na sanaciji otklanjanja posljedica poplava i klizišta, a također su podržali i mnogobrojne infrastrukturne projekte kao što je izgradnja obrazovnih ustanova, vodovoda i drugih projekata. “Ukupno je UNDP do sada na području općine Žepče uložio 250.000 KM samo za projekte i radove na klizištima”, naglasio je načelnik Zovko.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice, UNDP-ja je naglasio: “Sedam kuća na lokaciji Orlovik je bilo ugroženo, tri kuće izravno i četiri neizravno, a još šest kuća bi bilo neizravno pogođeno da nismo pristupili sanaciji klizišta. Urađeni su radovi na sanaciji ceste, kao što su drenažni kanali i odgovarajuća potpora na samoj padini kako ne bi došlo do ponovnog klizanja tla”.

Podržati napore

U ime mještana nazočnima se obratio Ante Jukić, korisnik projekta, zahvalivši se svima koji su pomogli pri sanaciji klizišta i radovima na samoj cesti koja će koristiti svim mještanima u ulici Orlovik i Bukovik, prije svega općini Žepče, Ministarstvu prostornog uređenja i Programu UNDP-ja. Projekt Razvojnog programa UNDP “Inicijativa za smanjenja rizika od katastrofa” ima za cilj podržati napore na unapređenju okvira za upravljanje rizicima od katastrofa s posebnim fokusom na jačanje otpornosti jedinica lokalnih samouprava koje su najizravnije pogođene katastrofama i klimatskim rizicima u Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije