raste broj oboljelih

Na području Gradiške proglašena epidemija mišje groznice

ilustracija
20.06.2017.
u 11:15

Na području općine Gradiška proglašena je epidemija mišje groznice, nakon što je prijavljeno osam slučajeva ove bolesti, a u protekla tri dana prijavljena su i tri nova slučaja.

Svi oboljeli su sa područja potkozarskih sela Gornji Podrgadci, Grbavci i Turjak, a Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška počela je s izvanrednom deratizacijom koja će obuhvatiti oko 1.000 domaćinstava. Osim toga lokalnom stanovništvu dijele se brošure o tome kako da se zaštite od ove bolesti, javlja Anadolija. 

"Ova godina je tzv. mišja godina, uvjeti za razmnožavanje miševa su bili povoljni, pa je na neki način došlo do najezde i to je donprinijelo da se pojave slučajevi hemoragične groznice", rekao je Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Objasnio je da se bolest prenosi aerogeno, udisanjem aerosola, izlučevina glodara na predmetima i hrani gdje su boravili. Istaknuo je da prilikom čišćenja prostora na kojem su boravili glodari potrebno je prekriti lice ili nositi maske ako se koriste metode u kojima se podiže prašina.

"Najbolje je koristiti vlažne metode čišćenja, odnosno da se izvrši prskanje vodom ili još bolje dezinfekcionim sredstvom", kazao je on i dodao da se stanovništvu savjetuje da dobro opere namirnice koje se termički ne obrađuju kao što je svježe povrće i voće.

Prema njegovim riječima, pojedinačni slučajevi oboljenja zabilježeni su i u okruženju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije