predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sava“

Na području Brčko distrikta BiH prinos pšenice jako loš, kukuruz dobro napreduje

pšenica
Fena
14.07.2023.
u 17:25

Žetva pšenice na području Brčko distrikta BiH je pri kraju, prinosi su veoma niski, a kvaliteta zrna je jako loša - kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sava“ Selo Brezovo Polje Drago Novaković. 

Prema njegovim riječima, prinosi se kreću od 100 do maksimum 400 kilograma po hekatru, dok u prosječnim godinama optimalni prinosi ove kulture iznose od četiri do šest tona po hektaru.

- Prinosi i kvaliteta zrna je zaista jako loš, a na što su uticali nepovoljni vremenski uvjeti, posebno kiša u periodu cvjetanja i vlatanja. Ovo se ne odnosi samo na pšenicu nego i na ostala strna žita - istaknuo je Novaković. 

On kaže kako je i cijena jako niska, mlinovi još ne otkupljuju ovogodišnji rod jer je kvaliteta ispod svakog standarda. 

- Govori se o cijeni od 25 do 30 maraka za stotinu kilograma i tu poljoprivrednika nema nigdje - kaže Novaković.

Kako je rekao, cijena bi trebala iznositi od 40 do 45 maraka kako bi poljoprivrednik bio "na nuli“ jer za samo tretiranje herbicidima i petsticidima treba oko 45 maraka pored goriva i sjemena.

- Poljoprivrednici su potpuno na gubitku, zbog čega će i jesenja sjetva pšenice biti upitna - smatra Novaković.

Kada je u pitanju kukuruz, on se dobro oporavio i u fazi je svilicanja i resanja te u ovoj fazi ne bi bile dobre visoke temperature ili topli vjetar.

- Ako bi se obistinile prognoze koje u narednih sedam dana najavljuju visoke temperature, posebno ako bi to došlo zajedno sa toplim vjetrom, to bi jako loše utjecalo na kukuruz - naglasio je Novaković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?