Gotovo svi distributeri postupno korigiraju cijene

Na nekim crpkama gorivo jeftinije i za 0,30 KM, ali ne zahvaljujući mjerama vlasti

24.03.2022.
u 16:12

Dok se očekuje sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o cijenama energenata u državi, dobra vijest stigla je za sve vozače u BiH - od utorka, 22. ožujka počele su padati cijene naftnih prerađevina na pojedinim crpkama, piše Večernji list BiH. Prema prvim informacijama - cijene goriva u Bosni i Hercegovini su u padu u prosjeku za 10 - 15 feninga po litri, negdje i do 30 feninga. Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Privredne komore RS-a, kazao je da se bilježi pad cijena goriva na svim crpkama.

"Došlo je do pada cijena u prosjeku 0,10 - 0,15 KM, a na nekim crpkama i do 0,30 KM, tako da imamo crpke na kojima je ispod tri KM, u Bijeljini je i 2,89 KM po litri", kazao je Trišić. Trenutačno se, naveo je on, cijene kreću 2,79 - 3,12 KM za BMB95, dok je dizel ED5 2,89 - 3,09 KM, a TNG 1,65 KM. Dodaje da su i dalje cijene u RS-u niže u odnosu na FBiH za 0,10 - 0,15 feninga po litri. Kako je pojasnio, ovaj tjedan očekuje se blagi pad kod svih distributera i stagnacija na toj razini. Čim je kod dobavljača došlo do nižih cijena, i mi smo spustili naše cijene, ali što će se događati dalje, vrlo teško je prognozirati", kazao je Milovan Bajić, direktor Krajina Petrola za Nezavisne.

Razlike od crpke do crpke su drastične. Tako se jučer u Mostaru litra najjeftinijeg dizela mogla kupiti za 2,96 KM, dok je u isto vrijeme cijena na najskupljoj crpki iznosila 3,46 KM. Najjeftiniji bezolovni benzin iznosio je 3,71 KM, a najskuplji 3,21 KM. Blagi pad cijena nije se dogodio zahvaljujući reakciji vlasti kao što je slučaj u RH. Naime, Dom naroda PS BiH odbio je prošli tjedan raspravljati po hitnoj proceduri o ukidanju trošarina na gorivo. Pitanje je kakva će odluka biti danas s obzirom na to da je UNO BiH dao negativno mišljenje na predložene izmjene Zakona o trošarinama i Zakona o PDV-u. UNO BiH smatra da usvajanje tih zakona nije prihvatljivo s gledišta osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti BiH. Kada je riječ o izmjenama Zakona o trošarinama kojim se predviđa suspenzija trošarine na naftu i naftne prerađevine, a o kojem će danas raspravljati izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH, u UNO navode da se može očekivati smanjenje prihoda od približno 265 milijuna KM.

"Ako suspenzija naplate trošarina bude imala za rezultat i smanjenje maloprodajnih cijena naftnih prerađevina, a što je cilj koji se želi postići, tada će doći i do smanjenja prihoda od PDV-a. Prihod od PDV-a bi se smanjio za približno 45 milijuna KM", navode u UNO-u BiH te kažu kako ne mogu dati pozitivno mišljenje u pogledu njegovog usvajanja. I dok se traži reakcija vlasti, trgovci love u mutnom, što su utvrdile inspekcije. Zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog prometnika naftnim prerađevinama izvan prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 l dizela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?