na području TŽ

Na NATO vježbi 1.300 sudionika iz BiH i 30 država svijeta

15.08.2017.
u 15:24

Bosna i Hercegovina će u rujnu biti domaćin NATO EADRCC terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017”, koja će biti izvedena od 24. do 29. rujna na području Tuzlanske županije, a zajednički je organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje na katastrofe (EADRCC).

Izvršni direktor vježbe Samir Huseinbašić je u razgovoru za Fenu kaže da je to vježba otklanjanja posljedica katastrofe, po uzoru na nesreću poplava kakva je bila 2014. godine na širem području Bosne i Hercegovine. Izvodi se u organizaciji institucija BiH i NATO-a.

U vježbu su uključeni, pored Ministarstva sigurnosti BiH kao nositelja planiranja, organizacije i izvedbe vježbe, još i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Županijska uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite RS, Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta, Oružane snage i druge institucije i organi na razini BiH, entiteta i nižoj razini koji će dati doprinos po konceptu odgovora na katastrofe.

Huseinbašić kaže da je ovo sedamnaesta po redu vježba u NATO okruženju i okupit će ukupno 1.300 sudionika iz BiH i 30 država svijeta - iz država članica NATO-a, država partnerskih inicijativa NATO-a i drugih država i međunarodnih organizacija koje se prijave za sudjelovanje u vježbi.

Istaknuo je da je ovo dosad po obimu najveća NATO-ova vježba od kada se izvode vježbe od 2000. godine te da je samo za dvije planske konferencije koje su održane bilo 120 i 170 sudionika iz država koje će sudjelovati u vježbi.

Vježba će imati za scenarij poplave, potres, radiološko-kemijsko-biološke opasnosti i druge vrste incidenata koji prate poplave, klizišta, potrese i druge nesreće.  

- Od 1.300 sudionika, 600 će biti međunarodnih i oko 700 sudionika iz BiH. U ovaj broj je uključen i veliki broj promatrača iz BiH i međunarodnih promatrača, a očekuje se i prisutnost velikog proja predstavnika sredstava javnog informiranja, kako domaćih tako i međunarodnih - naveo je Huseinbašić.

Po njegovoj ocjeni, vježba je značajna po tome što će, shodno postavljenim ciljevima, provjeriti kapacitiranost odgovora za poplave i druge vrste katastrofa u mjeru koliko sada imamo spremnosti i "sigurno predstaviti što nam to nedostaje za naredno razdoblje“.

- Moći ćemo provjeriti kapacitete pomoći Oružanih snaga civilnim strukturama, kao i koncept, odnosno mehanizam prijema međunarodne pomoći po mehanizmu pružanja i prijema međunarodne pomoći. Sigurno da će ova vježba u velikoj mjeri pomoći u daljonjoj izgradnji kapaciteta – kazao je Huseinbašić.

Dodao je da će scenarij koji je postavljen za vježbu biti izveden na sedam lokacija na području grada Tuzle, općina Lukavac i Živinice, dok će baza operacije biti kampus sveučilišta u Tuzli, gdje će biti smješteni svi međunarodni i domaći sudionici, uz osiguranje potrebnog broja hotelskih kapaciteta za smještaj onog dijela planera i organizatora vježbe i tijela vježbe.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak je kazao Feni da Uprava sudjeluje u vježbi, od pripemnih radnji do samog odgovora, odnosno svih vježbi koje će biti realizirane.

- To su, prije svega, spašavanje na vodi, odgovor u slučaju poplave i aktivnosti koje ćemo imati na vodi, eventualno pod vodom. Odgovor u slučaju potresa, jer je i to jedan od scenarija, odgovor u ruševinama. Bit ćemo sa svojim USAR timom koji je opremljen za traganje u ruševinama sa psima, sa geofonima, kamerama... Imat ćemo i manuelnu pretragu probijanja zidova, a imat ćemo i sofisticiranu koristeći kamere, pse, senzore... – naveo je Solak.

Po njegovim riječima, imat će i tim za odgovor na kemijski-biloški-radiološki incident, koji će biti opremljen adekvatnom opremom za takav vid odgovora, kao i tim koji će raditi prečišćavanje vode.

Solak navodi da od predstojeće vježbe prije svega očekuje unapređenje znanja i procedura u odgovoru i da vide šta su to nove tehnologije.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije