prosjačenje u mostaru

Na mostarskim ulicama većinom prose maloljetnici

23.11.2018.
u 19:00

Godinama su ulice Mostara, osobito u dijelovima gdje je veći broj turista, preplavljene prosjacima. Organizirane mreže raspoređuju svoje članove, uglavnom maloljetnike na određene lokacije, a mnogi su izloženi nasilju nadređenih ako ne prikupe određenu količinu novca. Zadnje dvije godine pripadnici MUP-a HNŽ-a čine sve kako bi stali ukraj ovom problemu.

Kako je za Večernjak rekao glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić, od 2016. do 1. listopada PU Mostar legitimirao je i poduzeo mjere i radnje predviđene Zakonom o javnom redu i miru protiv 85 prosjaka na području Mostara, uglavnom oko Starog mosta i franjevačke crkve.

Dvije organizirane skupine

- Tijekom ovih radnji izdvojili smo dvije skupine koje su organizirale prosjačenje. Većinom se radi o djeci rođenoj 2004. i mlađima. Organizacijom upravljaju starije osobe. I dalje ćemo raditi na rješavanju ovog problema - naglasio je Marić. Dodao je da ove osobe nisu zatečene u kriminalnim radnjama kao što je krađa, nego se isključivo bave prosjačenjem. - Neke smo više puta zatekli u prosjačanju. Dolaze iz regije, doslovno cijele BiH, ali i izvan naše zemlje. Mostar je za njih lokacija gdje mogu dobiti više novca nego u drugim sredinama jer velik broj turista dolazi u naš grad tijekom godine. Turistička sezona traje gotovo cijele godine i zato su i oni na ulicama cijelo vrijeme - objašnjavaju naši sugovornici. Najavljeno je da će pojačanje kontrole tijekom cijele godine biti na svim raskrižjima i na lokacijama gdje se nalazi veći broj turista.

Djeca poseban problem

Poseban problem predstavlja činjenica kako su dio lanca prosjačenja i djeca stara samo nekoliko godina. Njih se ranije moglo vidjeti na frekventnim raskrižjima i semaforima gdje bi pokušali dobiti koju marku od vozača. Nažalost, institucije države nisu dovoljno jake da povedu više brige o ovoj djeci. Pomoći im može samo policija koja ih barem privremeno uklanja s raskrižja. Kakve će zakonske kazne snositi organizatori prosjačenja, još uvijek nije poznato. Policija je poručila da će nastaviti raditi svoj dio posla, odnosno, identificirati organizirane skupine i njihove vođe, a na pravosuđu je kasnije da odredi kaznu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije