Sindikati obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika USŽ

Na mirnim prosvjedima od Vlade još jednom zatražili isplatu naknada koje nemaju karakter plaće i najavili štrajk upozorenja

sindikati
31.01.2016.
u 10:30

Na prosvjednom skupu je naglašeno kako je Unsko-sanska županija jedina u Federaciji u kojoj se prosvjetnim radnicima i ostalim korisnicima proračuna ne isplaćuju nakande koje nemaju karakter plaća te još jednom zatraženo od Vlade da konačno isplati ove naknade, piše Večernji list BiH.

Sindikati predškolskoga, osnovnoga i srednjega obrazovanja USŽ, Policije i državnih službenika i namještenika održali su u subotu na gradskome trgu u Bihaću jednosatni mirni prosvjedni skup na kojem su najavili da će zbog neizmirenih obveza Vlade USŽ prema proračunskim korisnicima u ponedjeljak stupiti u svakodnevni polusatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama, a pripadnici policije i organa uprave u jednosatni štrajk upozorenja, koji će trajati sve do ispunjenja zahtjeva.

Isplate u kontinuitetu

Predstavnici sindikata predškolskoga, osnovnoga i srednjega obrazovanja su na mirnim prosvjedima na gradskome trgu još jednom pozvali Vladu USŽ da u cjelosti izmiri preuzete obveze definirane ranije potpisanim ugovorom, isplati sva dugovanja prema zaposlenima u obrazovanju. Predsjednica Sindikata predškolskoga i osnovnoga obrazovanja USŽ Zehra Hadžić pozvala je Vladu da se s njima dogovori o isplati plaća i naknada u predstojećem razdoblju, kako bi se one svaki mjesec isplaćivale u kontinuitetu. – Mi već u ponedjeljak stupamo u svakodnevni polusatni štrajk upozorenja koji će se odvijati u dvije etape, od osam do osam i petnaest prva smjena a druga smjena od četrnaest od četrnaest i petnaest. To će trajati sve do ispunjenja uvjeta za pokretanje generalnog štrajka ili do ispunjenja zahtjeva koje smo dostavili Vladi USŽ, kaže Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskoga i osnovnoga obrazovanja USŽ. Sindikati obrazovanja su donijeli odluku i o stupanju u generalni štrajk ukoliko se njihovi zahtjevi neispoštuju. I u Sindikatu policije od ponedjeljka najavljuju stupanje u jednosatni štrajk upozorenja i pozivaju građane na razumijevanje za njihove probleme. – Nadam se da će nas premijer i Vlada u što kraćem roku pozvati da ovo prevaziđemo, da se sačine određene vrste sporazuma koji će jamčiti isplate naknada koje nemaju karakter plaće, kazao je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USŽ.

Ne mogu trpiti obećanja

Okupljenima se na prosvjednom skupu obratio i predsjednik SSS USŽ Muhamed Mahmutović i izrazio punu potporu njihovim zahtjevima. – Uposlenici koji primaju plaću iz proračuna Unsko-sanske županije više ne mogu trpiti samo obećanja i dogovore koji se nepoštuju nego će Vlada morati stvarno početi ispunjavati dogovoreno i isplaćivati ono što su radnici koji primaju plaću iz proračuna zaradili. Poznato je da je plaća za studeni isplaćena tek prije dva dana., kaže Mahmutović. Članove sindikata na prosvjedima poduprijeli su u njihovim zahtjevima članovi sindikata osnovnoga i srednjega obrazovanja iz Sarajevske, Zeničko-dobojske i Županije Središnja Bosna. Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnoga obrazovanja Sarajevske županije kaže kako su u Bihać došli po drugi put u mjesec dana dati potporu prosvjetnim radnicima USŽ.

Zatražili ostavku premijera

- Jedna skupina prosvjetnih radnika iz Županije je došla ovdje, a ukoliko bude potrebito doći ćemo i u većem broju. Očekujemo da će Skupština USŽ riješiti dugogodišnji problem dugovanja prema prosvjetnim radnicima i želimo reći da će se danas vjerojatno čuti da će se tražiti i ostavka premijera USŽ ukoliko se to ne bude desilo, kazao je Sivro. Na prosvjednom skupu je naglašeno kako je Unsko-sanska županija jedina u Federaciji u kojoj se prosvjetnim radnicima i ostalim korisnicima proračuna ne isplaćuju nakande koje nemaju karakter plaća te još jednom zatraženo od Vlade da konačno isplati ove naknade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije